Óriási csalás állt az autók fölött közlekedő buszvasút terve mögött

Komoly internetes szenzáció volt tavaly a kínai projekt, ami egy fura emeletes busz-vasutat mutatott be, ami a forgalom fölött tud közlekedni. Tényleg alig volt híroldal, ami be nem számolt volna az ötletről, amivel a túlzsúfolt kínai utak problémáját ígérték enyhíteni. 

A nagyobb amerikai lapok, melyek szintén beszámoltak a hírről, idővel gyanakodni kezdtek, miután nem érkeztek az újabb fejlemények. A CNN riportereket is küldött a helyszínre, hogy többet tudjanak meg, és szép lassan kiderült, hogy egy komoly csalásról van szó. 

De nem egyszerű internetes csalásról, amivel megtévesztették a nem elég óvatos és gyanútlan nyugati szerkesztőségeket, hanem olyan offline csalásról is, ami után már a kínai rendőrség nyomoz. A pekingi nyomozók azt gyanítják, hogy illegálisan gyűjtöttek pénzt a projektre. A kormány egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy eltávolítják azt a 300 méternyi sínt, amit már lefektettek a busz-vasútnak.

Fotó: 罗晓光

A szabadalmat a járműhöz egy pekingi székhelyű vállalat, a TEB Technology Development adta be, ennek a vezetője, Bai Zhiming is egyike volt annak a 30 embernek, akit őrizetbe vettek a rendőrök. Napokkal a letartóztatása előtt Bai még arról beszélt a kínai médiában, hogy másik városba tervezi vinni a projektet. 

A busz/vasút tervét elsőnek 2010-ben mutatták be, és tavaly bukkant fel először, a 19. Nemzetközi Hightech Expón Pekingben. Akkor a jármű tervezője azt állította, hogy a prototípusokat legyártották, és öt város írt már alá velük szerződést a tesztüzemre. Ehhez fektették le az egyik városban azokat a síneket, melyeknek a felszedését most bejelentették a hatóságok. (Verge)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.