Rióban annyira elszabadult az erőszak, hogy már appokon lehet követni, hol lőnek épp

külföld
2017 július 04., 19:41
comments 49
A 76 éves Marlene Maria da Conceicaót június 30-án, pénteken érte halálos találat egy Rióban kirobbant tűzharcban. A brazil nagyvárosban egyre többen ártatlan civil esik áldozatául a drogbandák egymás közti, illetve a rendőrséggel vívott ütközeteinek.
photo_camera A 76 éves Marlene Maria da Conceicaót június 30-án, pénteken érte halálos találat egy Rióban kirobbant tűzharcban. A brazil nagyvárosban egyre többen ártatlan civil esik áldozatául a drogbandák egymás közti, illetve a rendőrséggel vívott ütközeteinek. Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

Rio de Janeiróban, a 2016-os olimpia helyszínén idén nyárra, illetve ott télre teljesen elszabadult az erőszak. A helyszíni jelentések szerint nem telik el nap, de lassan óra se anélkül, hogy a város valamelyik pontján komoly tűzharc robbanjon ki az egymás területeiért küzdő drogbandák között.

Mi sem jellemzi jobban a helyzet elfajulását, hogy immár két telefonos alkalmazást is le lehet tölteni, amelyek valós időben követik, hogy éppen hol folynak összecsapások a városban. A Fogo Cruzado, vagyis Kereszttűz névre hallgató alkalmazást az Amnesty International és egy helyi kutató fejlesztette ki közösen abból a célból, hogy a riói polgárok messziről elkerülhessék a tűzharcokat, és ne essenek áldozatául azoknak.

Az Onde tem Tiroteio, vagyis a "Hol vannnak tűzharcok" nevű applikáció célja nagyjából ugyanez. "Mi nem akarunk elítélni senkit, nem fókuszálunk a rendőrségre vagy a drogbandákra. Szimplán csak segíteni próbálunk az embereknek, hogy ne essenek kóbor golyók áldozatául" - mondta az applikációt működtető csoport egyik önkéntese, Henrique Coelho Caamaño.

Rióban a fegyveres erőszak önmagában egyáltalán nem számít szokatlannak. Az erőszak azonban mostanra kitört a nyomornegyedekből, és egyre gyakrabban esnek áldozatául ártatlan járókelők. A múlt héten egy még meg sem született magzat is áldozatául esett a tűzharcoknak, kilenc hónapos terhes anyja méhében érte halálos találat.

Az év első öt hónapjában Rio de Janeiro államban 2329-en estek gyilkosság áldozatául, 11 százalékkal többen, mint 2016 első öt jónapjában. A rendőrök által meggyilkoltak száma ugyanezidő alatt 50 százalékkal nőtt, csak a rendőrök 480 emberrel végeztek. A hatóságok a kósza lövedékek áldozatául esettekről nem vezetnek nyilvántartást - hivatalos indoklásuk szerint a brazil jog nem ismeri ezt a kategóriát -, de az újságokban egyre gyakrabban számolnak be ilyen esetekről. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.