Azon retteg a lengyel kormány, hogy Trump éltetni kezdi Lech Walesát

Donald Trump holnap útba ejti Lengyelországot, mielőtt ráfordulna a hamburgi G20-csúcstalálkozóra, ahol találkozni fog végre az általa nagyra tartott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A lengyel kormány eleinte nagyon örült a látogatásnak – főleg hogy Varsó lesz az második európai főváros Brüsszel után, amit Trump felkeres –, de az gyorsan aggodalomba csapott át, amikor megtudták Trump beszédének vázlatából, hogy az amerikai elnök éltetni tervezi Lech Walesát, a nyolcvanas évekbeli Szolidaritás-mozgalom vezetőjét.

Walesa gyakran bírálja a mostani a lengyel kormányt, a lengyel kormánypárti média pedig aktív lejáratókampányt folytat ellene, miután kiderült, hogy együttműködött az állambiztonsággal. (Hogy ez az együttműködés mennyire volt tartalmas, abban máig nem lehet teljesen tisztán látni, mindenesetre maga Walesa tagadja a vádakat.)

Trump viszont nem foglalkozott ezzel a konfliktussal, és nem csak pozitív hangvételben tervezi említeni Walesát, hanem még el is hívta a 73 éves egykori dokkmunkást az eseményre, hogy az első sorokban üljön. Talán még beszélgetni is fognak.

A lengyel kormány értésére adta az amerikaiaknak, hogy ők inkább azt szeretnék, hogy a pár éve egy oroszországi repülőszerencsétlenségben meghalt volt elnök, Lech Kaczynski lenne Trump méltatásának tárgya. (Politico.eu)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.