Azon retteg a lengyel kormány, hogy Trump éltetni kezdi Lech Walesát

Donald Trump holnap útba ejti Lengyelországot, mielőtt ráfordulna a hamburgi G20-csúcstalálkozóra, ahol találkozni fog végre az általa nagyra tartott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A lengyel kormány eleinte nagyon örült a látogatásnak – főleg hogy Varsó lesz az második európai főváros Brüsszel után, amit Trump felkeres –, de az gyorsan aggodalomba csapott át, amikor megtudták Trump beszédének vázlatából, hogy az amerikai elnök éltetni tervezi Lech Walesát, a nyolcvanas évekbeli Szolidaritás-mozgalom vezetőjét.

Walesa gyakran bírálja a mostani a lengyel kormányt, a lengyel kormánypárti média pedig aktív lejáratókampányt folytat ellene, miután kiderült, hogy együttműködött az állambiztonsággal. (Hogy ez az együttműködés mennyire volt tartalmas, abban máig nem lehet teljesen tisztán látni, mindenesetre maga Walesa tagadja a vádakat.)

Trump viszont nem foglalkozott ezzel a konfliktussal, és nem csak pozitív hangvételben tervezi említeni Walesát, hanem még el is hívta a 73 éves egykori dokkmunkást az eseményre, hogy az első sorokban üljön. Talán még beszélgetni is fognak.

A lengyel kormány értésére adta az amerikaiaknak, hogy ők inkább azt szeretnék, hogy a pár éve egy oroszországi repülőszerencsétlenségben meghalt volt elnök, Lech Kaczynski lenne Trump méltatásának tárgya. (Politico.eu)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.