Németország ötmillió euróért vette meg a Panama-iratokat

külföld
2017 július 05., 11:29
comments 40

A német szövetségi nyomozóhatóság (BKA) ötmillió eurót fizethetett a Panama-iratok néven ismertté vált ügy dokumentumaiért. 

Az iratokat egy offshore ügyleteket segítő panamai ügyvédi irodától, a Mossack Fonsecától lopták el, a német kormány pedig most egyszerűen felvásárolta azokat.  A német hatóságok már korábban jelezték, hogy komolyabban fognak fellépni az adóelkerülő német cégek és magánszemélyek ellen, most pedig óriási adatbázishoz juthattak hozzá arról, kik azok a németek, akik megpróbálták elrejteni jövedelmüket az állam elől. 

Hessen tartomány pénzügyminisztere, Thomas Schäfe és a frankfurti ügyészség vezetője közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az adatokat most egyesített erővel dolgozzák fel, egy kereshető adatbázist állítanak elő. 

A több mint 11,5 millió fájlt tartalmazó dokumentumköteg egy része tavaly a Süddeutsche Zeitung című német laphoz szivárgott ki, ők pedig az amerikai székhelyű International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) szervezettel közösen dolgozták fel a tartalmát. Ebben a nemzetközi együttműködésben Magyarországot a Direkt36 képviselte

A megjelent cikkekből rengeteg minden kiderült arról, hogyan működött az offshore birodalom kiépítése, számos híresség és politikus ügyeire is fény derült, de a teljes adatbázist akkor nem hozták nyilvánosságra. 

A Süddeutsche azt mondja, hogy ők korábban nem adták át a birtokukban lévő dokumentumokat a hatóságoknak, hogy ezzel védjék a forrásaikat, ugyanakkor tudtak róla, hogy német nyomozók és ügyészek a múlt héten Panama-városba utaztak, hogy helyi tisztviselőkkel találkozzanak. 

A német alkotmánybíróság korábban már kimondta, hogy jogilag rendben van, ha a német állam törvénytelenül megszerzett információkat vásárol meg, de ettől még a lépés továbbra is ellentmondásos maradt. Dánia tavaly egy kisebb összegért 600 dán állampolgárt érintő adathalmazt vásárolt meg az információkat ellopó hackerektől, amit a dán ellenzék szintén nem nézett jó szemmel. (BBC, DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.