Az Európai Parlament felfüggesztené a török csatlakozási tárgyalásokat

külföld
2017 július 06., 13:45
comments 32

Nagy többséggel, 477 szavazattal 64 ellenében, 97 tartózkodás mellett az Európai Parlament határozatot fogadott el arról, hogy ha Törökország változatlan formában hajtja végre a tervezett alkotmánymódosítást, akkor függesszék fel a török csatlakozási tárgyalásokat. A határozat szövege szerint az Erdogan elnök hatalmát korlátlanul kiszélesítő, az elnöknek rendeleti kormányzásra lehetőséget adó módosítások ellentétesek az európai normákkal, mert nem tartják tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, nem biztosítanak megfelelő fékeket és ellensúlyokat, továbbá nem állnak összhangban a csatlakozás feltételéül szabott koppenhágai kritériumokkal sem.

Az EP felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy haladéktalanul fagyasszák be a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával, ha az államfő jogkörét szélesítő népszavazáson szűk többséggel elfogadott alkotmányos csomagot változatlan formában hajtják végre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.