Az Európai Parlament felfüggesztené a török csatlakozási tárgyalásokat

Nagy többséggel, 477 szavazattal 64 ellenében, 97 tartózkodás mellett az Európai Parlament határozatot fogadott el arról, hogy ha Törökország változatlan formában hajtja végre a tervezett alkotmánymódosítást, akkor függesszék fel a török csatlakozási tárgyalásokat. A határozat szövege szerint az Erdogan elnök hatalmát korlátlanul kiszélesítő, az elnöknek rendeleti kormányzásra lehetőséget adó módosítások ellentétesek az európai normákkal, mert nem tartják tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, nem biztosítanak megfelelő fékeket és ellensúlyokat, továbbá nem állnak összhangban a csatlakozás feltételéül szabott koppenhágai kritériumokkal sem.

Az EP felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy haladéktalanul fagyasszák be a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával, ha az államfő jogkörét szélesítő népszavazáson szűk többséggel elfogadott alkotmányos csomagot változatlan formában hajtják végre. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.