Őrizetbe vette a török rendőrség az Amnesty International ottani vezetőjét

2017 július 6., csütörtök 6:49
57

A török hatóságok őrizetbe vették az Amnesty International törökországi szervezetének vezetőjét, Idil Esert és hét másik jogvédőt egy Isztambulhoz közeli szigeten található szállodában.

A rendőrök összesen 12 embert állítottak elő, akik találkozót tartottak a Büyükada szigeten lévő hotelben. Őrizetbe vettek egy német és egy svéd állampolgárt és a szálloda igazgatóját is. A rendőrség egyelőre nem reagált a megkeresésekre, és nem árulta el, miért fogták el a jogvédőket.

Az Amnesty International elítélte az akciót. A jogvédő szervezet mélyen nyugtalanítónak és felháborítónak tartja a rendőrök intézkedést. Közleményükben azt írták, hogy az aktivisták kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

Amnesty International főtitkára, Salil Shetty azt mondta, hogy ez pontosan rámutat arra milyen kényes helyzetben vannak a jogvédő szervezetek Törökországban.

Törökországban a tavaly nyári sikertelen puccskísérlet óta Recep Tayyip Erdogan államfő bebetonozta hatalmát, és óriási tisztogatást hajtott végre a teljes államapparátusban. 50 ezer embert vettek őrizetbe, és 150 ezer embert bocsátottak el állásából arra hivatkozva, hogy a hatóságok szerint kapcsolatban álltak a puccskísérletért felelősnek kikiáltott Fethullah Gülennel és szervezetével, amely Erdogan szerint párhuzamos államot épített ki az államigazgatásban. (Reuters/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt