Őrizetbe vette a török rendőrség az Amnesty International ottani vezetőjét

külföld
2017 július 06., 06:49
comments 53

A török hatóságok őrizetbe vették az Amnesty International törökországi szervezetének vezetőjét, Idil Esert és hét másik jogvédőt egy Isztambulhoz közeli szigeten található szállodában.

A rendőrök összesen 12 embert állítottak elő, akik találkozót tartottak a Büyükada szigeten lévő hotelben. Őrizetbe vettek egy német és egy svéd állampolgárt és a szálloda igazgatóját is. A rendőrség egyelőre nem reagált a megkeresésekre, és nem árulta el, miért fogták el a jogvédőket.

Az Amnesty International elítélte az akciót. A jogvédő szervezet mélyen nyugtalanítónak és felháborítónak tartja a rendőrök intézkedést. Közleményükben azt írták, hogy az aktivisták kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

Amnesty International főtitkára, Salil Shetty azt mondta, hogy ez pontosan rámutat arra milyen kényes helyzetben vannak a jogvédő szervezetek Törökországban.

Törökországban a tavaly nyári sikertelen puccskísérlet óta Recep Tayyip Erdogan államfő bebetonozta hatalmát, és óriási tisztogatást hajtott végre a teljes államapparátusban. 50 ezer embert vettek őrizetbe, és 150 ezer embert bocsátottak el állásából arra hivatkozva, hogy a hatóságok szerint kapcsolatban álltak a puccskísérletért felelősnek kikiáltott Fethullah Gülennel és szervezetével, amely Erdogan szerint párhuzamos államot épített ki az államigazgatásban. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.