Svédországban jövőre férfimentes fesztivált tartanának

fesztivál
2017 július 06., 15:47
comments 592

Miután tavaly öt nemi erőszak és 12 szexuális zaklatás, idén pedig négy nemi erőszak és 23 szexuális zaklatás miatt történt feljelentés, jövőre nem rendezik meg az egyik legnagyobb svéd zenei fesztivált, a 2013 óta évente tartott Bråvallát. A szombati zárónapon jelentették be, hogy 2018-ban nem tartják meg a rendezvényt, és közölték: „Egyes férfiak szemlátomást nem tudnak viselkedni. Ez elfogadhatatlan.” (A rendező cég egyébként a 2016-os fesztivált 75 millió koronás, közel 2,4 milliárd forintos veszteséggel zárta.)

Emma Knyckare svéd humorista és rádiós a hír hallatán felvetette, hogy a fesztivál helyett tartsanak egy másikat csak nőknek, pontosabban „nem férfiaknak”, amit nők szerveznének addig, amíg „meg nem tanul MINDEN férfi viselkedni”.

Knyckare később az Instagram-oldalán közölte, hogy az ötlet valósággá válik: „Svédország első férfimentes rockfesztiválja életre kel jövő nyáron.” A nő a következő napokban tehetséges szervezők és projektvezetők szilárd csapatát akarja összeállítani, utána lesznek hírek a továbbiakról.

photo_camera A Balaton Sound fesztivál Zamárdiban 2016. július 7-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Kisebb, csak nőknek szóló fesztiválokat eddig is tartottak, de ez – az 50 ezer fős Bråvalla helyett tartandó – fesztivál lenne az eddig legnagyobb safe space, ahonnan teljesen kitiltanák a férfiakat. Hogy ez mennyire lehet törvényes vagy etikus, arról a Telegraph cikke nem szól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt