Izrael kiakadt, amiért az UNESCO palesztin világörökségi helyszínné nyilvánította Hebront

2017 július 7., péntek 11:57
192

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) izraeli nagykövete, valamint Reuven Rivlin izraeli államelnök és több miniszter is felháborodásának adott hangot pénteken amiatt, hogy az UNESCO Világörökségi Bizottsága palesztin kérésre védett övezetté nyilvánította az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát mint kivételes értékű helyet.

Reuven Rivlin államelnök zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t,

amely közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget.

Karmel Sama-Hakohen, Izrael UNESCO-hoz akkreditált követe, Avigdor Liberman védelmi miniszter és Naftali Bennet oktatási miniszter is éles szavakkal ítélte el a Krakkóban hozott döntést.

A pátriárkák sírja Hebronban. Fotó: Wikipédia

Az UNESCO szabályai szerint a világörökségi helyszín palesztin helyszínként lesz kezelendő, a védettséget ugyanis a Palesztin Hatóság kérte.

Hebron tényleg Ciszjordániában fekszik, azon a területen, ami részlegesen palesztin ellenőrzés alatt áll. A város azonban a zsidók számára is kiemelt jelentőségű, a vallás második legszentebb városa Jeruzsálem után. Itt találhatók a bibliai pátriárkák sírjai, akik közül Ábrahámot azonban az iszlám is ősatyaként tiszteli.

Az UNESCO és Izrael viszonya évek óta egyre rosszabb: 2011-ben a szervezet felvette tagjai közé a Palesztin Hatóságot, holott ez ellen Izrael mellett más államok is tiltakoztak. Az Egyesült Államok például a döntés után leállította a tagdíjbefizetéseit, ezzel komoly takarékossági lépésekre ösztönözve az UNESCO-t.

Az utóbbi hónapokban a jeruzsálemi Templom-hegy státusza körül alakult ki vita Izrael és az UNESCO között, a szervezet ugyanis megszálló hatalomnak nyilvánította Izraelt a város több részén, holott az izraeli politika egyik alaptézise, hogy a zsidó állam fővárosa Jeruzsálem. (MTI, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt