Kivégeztek egy félig magyar férfit az Egyesült Allamokban

William Morva egy Amerikában élő, 1956-os magyar emigráns, Morva Károly fia, és magyar állampolgársággal is rendelkezett. Azért ítélték halálra Virginiában, mert 2006-ban úgy szökött meg az őrizetből, hogy megölt két embert, egy kórházi biztonsági őrt és egy rendőrt.

Morva rendőrségi fotója.

Morva az utolsó évben bukott ki a középiskolából, majd börtönbe került betörések, rablás és lőfegyverrel való visszaélés miatt. 2006. augusztusban a börtönből egy seriffhelyettes a körzeti kórházba vitte, ahol Morva kikéredzkedett a mosdóba, majd a falról lefeszített fém vécépapírtartóval leütötte kísérőjét. A seriffhelyettes fegyverével aztán megölte a kórház biztonsági őrét, majd másnap hátulról fejbe lőtt egy őt kereső rendőrt. Nem sokkal ezután azonban elkapták.

2008-ban halálra ítélték, és az ítélethozatalban súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy olyan embereket ölt meg, akik közvetlenül nem jelentettek rá veszélyt. Az ügyben többször eredménytelenül fellebbezett a védelem, több ezer magánszemély, jogvédők, a magyar külügy és az ENSZ is szerette volna elérni, hogy ne végezzék ki a férfit, mert súlyos elmezavar miatt ölhetett.

A virginiai kormányzót azonban nem hatották meg ezek az érvek, nem adott kegyelmet Morvának, akit csütörtökön méreginjekcióval ki is végeztek. (hvg.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.