Kivégeztek egy félig magyar férfit az Egyesült Allamokban

William Morva egy Amerikában élő, 1956-os magyar emigráns, Morva Károly fia, és magyar állampolgársággal is rendelkezett. Azért ítélték halálra Virginiában, mert 2006-ban úgy szökött meg az őrizetből, hogy megölt két embert, egy kórházi biztonsági őrt és egy rendőrt.

Morva rendőrségi fotója.

Morva az utolsó évben bukott ki a középiskolából, majd börtönbe került betörések, rablás és lőfegyverrel való visszaélés miatt. 2006. augusztusban a börtönből egy seriffhelyettes a körzeti kórházba vitte, ahol Morva kikéredzkedett a mosdóba, majd a falról lefeszített fém vécépapírtartóval leütötte kísérőjét. A seriffhelyettes fegyverével aztán megölte a kórház biztonsági őrét, majd másnap hátulról fejbe lőtt egy őt kereső rendőrt. Nem sokkal ezután azonban elkapták.

2008-ban halálra ítélték, és az ítélethozatalban súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy olyan embereket ölt meg, akik közvetlenül nem jelentettek rá veszélyt. Az ügyben többször eredménytelenül fellebbezett a védelem, több ezer magánszemély, jogvédők, a magyar külügy és az ENSZ is szerette volna elérni, hogy ne végezzék ki a férfit, mert súlyos elmezavar miatt ölhetett.

A virginiai kormányzót azonban nem hatották meg ezek az érvek, nem adott kegyelmet Morvának, akit csütörtökön méreginjekcióval ki is végeztek. (hvg.hu)