Kivégeztek egy félig magyar férfit az Egyesült Allamokban

külföld
2017 július 07., 02:37
comments 127

William Morva egy Amerikában élő, 1956-os magyar emigráns, Morva Károly fia, és magyar állampolgársággal is rendelkezett. Azért ítélték halálra Virginiában, mert 2006-ban úgy szökött meg az őrizetből, hogy megölt két embert, egy kórházi biztonsági őrt és egy rendőrt.

Morva rendőrségi fotója.
photo_camera Morva rendőrségi fotója.

Morva az utolsó évben bukott ki a középiskolából, majd börtönbe került betörések, rablás és lőfegyverrel való visszaélés miatt. 2006. augusztusban a börtönből egy seriffhelyettes a körzeti kórházba vitte, ahol Morva kikéredzkedett a mosdóba, majd a falról lefeszített fém vécépapírtartóval leütötte kísérőjét. A seriffhelyettes fegyverével aztán megölte a kórház biztonsági őrét, majd másnap hátulról fejbe lőtt egy őt kereső rendőrt. Nem sokkal ezután azonban elkapták.

2008-ban halálra ítélték, és az ítélethozatalban súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy olyan embereket ölt meg, akik közvetlenül nem jelentettek rá veszélyt. Az ügyben többször eredménytelenül fellebbezett a védelem, több ezer magánszemély, jogvédők, a magyar külügy és az ENSZ is szerette volna elérni, hogy ne végezzék ki a férfit, mert súlyos elmezavar miatt ölhetett.

A virginiai kormányzót azonban nem hatották meg ezek az érvek, nem adott kegyelmet Morvának, akit csütörtökön méreginjekcióval ki is végeztek. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.