Mindennek van határa, jókedvükben még a norvégok sem adóznak

külföld
2017 július 07., 10:49
comments 46

Norvégiában nagyon magas a jövedelemadó, a legnagyobb kulcsa 46,7 százalék. 

Pedig a 2013-ban kormányra került jobboldal óvatos adócsökkentésbe kezdett, hogy felpörgesse az olaj árának esése miatt lanyhuló gazdaságot. A baloldali ellenzék felháborodott ezen, és követelte a magasabb adókat, hogy ne romoljak a közszolgáltatások, és ne legyen nagyobb az egyenlőtlenség.

Jonas Gahr Store, a baloldali ellenzék egyik vezető politikusa, akinek 2 milliárd forintnak megfelelő vagyona van, például arra panaszkodott, hogy már kevesebb adót kell fizetnie, mint amikor még a pártja volt hatalmon, és ez igazságtalan.

A szeptemberi választásokra készülve a kormány azzal vágott vissza, hogy bevezették az önkéntes adózást, fizessenek nyugodtan többet a Gahr Store-félék, ha annyira akarnak. 

Június óta lehet ilyet fizetni, és most kiderült, hogy az első hónapban 360 ezer forintnak megfelelő korona jött csak be. Ez igen kevés, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Norvégiában egy korsó sör kb. 3 ezer forint, vagyis igen drága országról van szó. 

Jonas Gahr Store se fizetett. A baloldal most azt mondja, hogy a kampányfogásnak kitalált új adó adminisztrációs költsége magasabb volt, mint a bevétel, és felháborító, hogy közpénzből kampányolnak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.