Vekerdy arról írt posztot, hogy kit zavar a másság

ÉLET
2017 július 07., 09:14
comments 411

A legendás pszichológus, Vekerdy Tamás rövid bejegyzést publikált arról, hogy milyen típusú ember az, akinek örömet okoz, hogy vannak másféle emberek is, és milyen az, aki ezt nem képes elfogadni.

Vekerdy szerint a másság léte annak okoz örömöt,

aki „megvan”. Aki önmagában erősen áll. Aki magát – mindenestől – elfogadja.

A pszichológus szerint a gyenge ember az, aki nem tudja elfogadni sem a másságot, nemhogy örülni neki.

De miért ilyen elzárkózók a gyengék? Vekerdy úgy látja, hogy azért, mert

A gyenge diktátor. A gyenge terrorista. Az erő kultuszában – a folytonos „harc” kultuszában – él, mert ő gyenge. Nem engedheti meg magának, hogy elismerje a másikat. Nem élvezheti a másik másságát.

Na de mire föl ez az elzárkózás? Miért gondolják az ilyen emberek, hogy mindenkinek egyformának kéne lennie?

"Mindenki – és minden – legyen olyan, mint én vagyok! A többi fenyegető! A többi ellenség!" Csak akkor nyugszik meg, ha az egész világ körülötte: ő. Mert belül nincs meg. Ott – ahol lennie kellene – hiányzik az énmag.

- írja Vekerdy Tamás, akinek az fb-posztja itt olvasható el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.