Trump: Nagyon gyorsan nagyon nagy megállapodást kötünk Nagy-Britanniával

Donald Trump a G20 csúcson külön is tárgyalt Theresa May brit miniszterelnökkel, szombat délelőtt.

Trump bejelentette, hogy hamarosan a két ország szabadkereskedelmi megállapodást köt egymással.

Trump azt is mondta, hogy hamarosan Londonba megy, és két ország nem lehet közelebbi viszonyban egymással, mint amilyen közeli a viszony Nagy-Britannia és az USA között. Trump már régóta mondja, hogy az EU helyett (ez lett volna  TTIP) a britekkel akar inkább szabadkereskedelmi megállapodást kötni.

Az amerikai elnök nem fukarkodott a tervezett egyezmény méltatásakor a "nagyon" szavak használatával: 

"Egy kereskedelmi megállapodáson dolgozunk, ami nagyon nagyon nagy megállapodás lesz, egy nagyon erőteljes megállapodás, nagyszerű lesz mindkét országnak, és szerintem nagyon, nagyon gyorsan megkötjük."

Theresa May és Donald Trump Hamburgban.Fotó: SAUL LOEB/AFP

Van viszont egy nagy gond ezzel a megállapodással. Amíg Nagy-Britannia az EU tagja, addig nincs joga kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást kötnie. És legalább 2019 márciusáig, a hivatalosan benyújtott kilépési kérelemtől számított második év végéig még biztosan az EU tagja marad. 

Úgyhogy ha lesz is gyors megállapodás a két ország között, az biztosan nem léphet hatályba egyelőre.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.