Trump: Nagyon gyorsan nagyon nagy megállapodást kötünk Nagy-Britanniával

külföld
2017 július 08., 06:16
comments 94

Donald Trump a G20 csúcson külön is tárgyalt Theresa May brit miniszterelnökkel, szombat délelőtt.

Trump bejelentette, hogy hamarosan a két ország szabadkereskedelmi megállapodást köt egymással.

Trump azt is mondta, hogy hamarosan Londonba megy, és két ország nem lehet közelebbi viszonyban egymással, mint amilyen közeli a viszony Nagy-Britannia és az USA között. Trump már régóta mondja, hogy az EU helyett (ez lett volna  TTIP) a britekkel akar inkább szabadkereskedelmi megállapodást kötni.

Az amerikai elnök nem fukarkodott a tervezett egyezmény méltatásakor a "nagyon" szavak használatával: 

"Egy kereskedelmi megállapodáson dolgozunk, ami nagyon nagyon nagy megállapodás lesz, egy nagyon erőteljes megállapodás, nagyszerű lesz mindkét országnak, és szerintem nagyon, nagyon gyorsan megkötjük."

Theresa May és Donald Trump Hamburgban.
photo_camera Theresa May és Donald Trump Hamburgban. Fotó: SAUL LOEB/AFP

Van viszont egy nagy gond ezzel a megállapodással. Amíg Nagy-Britannia az EU tagja, addig nincs joga kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást kötnie. És legalább 2019 márciusáig, a hivatalosan benyújtott kilépési kérelemtől számított második év végéig még biztosan az EU tagja marad. 

Úgyhogy ha lesz is gyors megállapodás a két ország között, az biztosan nem léphet hatályba egyelőre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.