Az útlevélig visszakövethető lett az internetes pornónézés Oroszországban

külföld
2017 július 09., 10:16
comments 200

A PornHub oroszországi részlege kötelezővé tette a felhasználóknak, hogy Vkontakte (az orosz Facebook) profiljukkal tudjanak csak belépni a pornóoldalra – írja a Lettországba emigrált orosz újságírók által indított Meduza.io. Ezzel viszont pornófogyasztási szokások visszavezethetőek lesznek egészen az egyéni útlevelekig.

Az orosz törvények szigorúan megkövetelik, hogy kiskorúak nem nézhetnek pornót az interneten. Dmitrij Kolodin, a PornHub orosz vezetője beismerte, hogy a korábbi verziót, amikor a felhasználó adta meg az életkorát, nem volt olyan őrjítően nehéz kijátszani. Ezért döntöttek a Vkontakte-profilos megoldás mellett. Csakhogy ez új problémákhoz vezet.

A lánc így áll össze:

  1. Hogy beléphess a PornHub-ra, csatolnod kell a Vkontakte profilodat
  2. A Vkontakte profilhoz meg kell adnod a telefonszámodat
  3. A SIM-kártya vásárláshoz meg kell adnod az útleveleded számát

Így aztán a kiberbűnözői megoldásoktól és a gátlástalan adatgyűjtéstől nem idegenkedő orosz titkosszolgálatnak, az FSZB-nek nem lesz lehetetlen felépíteni egy olyan adatbázist, ahol név szerint követhetik real time-ban, hogy az útlevelek tulajdonosai éppen mit néznek a népszerű pornómegosztón. (Vlagyimir Putyin még FSZB-ügynökként kezdő politikusként nem idegenkedett a pornós videóval zsarolós megoldásoktól.)

Persze a rendszer nem kijátszhatatlan, biztosan lehet szerezni mástól SIM-kártyát és azzal csinálni Vkontakte-kamuprofilt, de esélyes, hogy a felhasználók jelentős része nem fog ilyesmivel bajlódni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.