Mamlasz rendőrök kannabiszfarmnak nézték és kigyomlálták a lyoni biennálé fő attrakcióját

ÉLET
2017 július 10., 19:31
comments 97

Lyon első építészeti biennáléját alaposan beárnyékolta egy kisebb baleset, miután helyi rendőrök kannabiszfarmnak nézték és teljesen megsemmisítettek egy hektárnyi zöld területet, ami valójában egy fontos installációja volt az eseménynek.

A gyomirtásra nagyjából két héttel ezelőtt egy mindennapos (mezei) járőrözés alkalmával került sor. A melléfogás miatt idő előtt le kellett fújni a projektet, ami elvileg fontos külső helyszíne lett volna a biennálé múlt heti zárórendezvényének. 

Az installáció Thierry Boutonnier képzőművész és a Fabriques Architectures Paysages építészeti társaság közös terve alapján állt össze, és célja az volt, hogy a lyoni La Confluence-ben egy elhagyatott, elhanyagolt kietlen területből önálló, városi agroökoszisztémát alakítsanak ki. 

Ez nagyjából úgy akart kinézni, hogy az újjáélesztett, szikkadt talajban lent, árpát termesztettek, a termést újrhasznosították környezetbarát építőanyagokhoz, kenderházat emeltek belőlük, amiket aztán a közelben lévő fedett kiállítóteremben mutattak volna be. 

A járőrök erről persze mit sem sejtettek, beküldték a fotót az ültetvénynek látszó területről a kapitányságra. Kannabisztelepnek nézték, a főnök pedig utasította őket, hogy szántsák fel a területet, hátha kiderül, hogy igazuk van. Nem lett igazuk. A Le Progrés szerint a rendőrök úgy reagáltak, hogy 

"egy tábla vagy valami jelzés segített volna". 

A projektet vezető cég vezetője szerint sokat voltak a helyszínen, a rendőrök azért egy vagy két kérdést megejthettek volna, mielőbb gyomlálni kezdenek. A kender és a kannabisz valóban hasonlítanak, de utóbbi THC-tartalma sokkal magasabb. (Hyperallergic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.