Mamlasz rendőrök kannabiszfarmnak nézték és kigyomlálták a lyoni biennálé fő attrakcióját

Lyon első építészeti biennáléját alaposan beárnyékolta egy kisebb baleset, miután helyi rendőrök kannabiszfarmnak nézték és teljesen megsemmisítettek egy hektárnyi zöld területet, ami valójában egy fontos installációja volt az eseménynek.

A gyomirtásra nagyjából két héttel ezelőtt egy mindennapos (mezei) járőrözés alkalmával került sor. A melléfogás miatt idő előtt le kellett fújni a projektet, ami elvileg fontos külső helyszíne lett volna a biennálé múlt heti zárórendezvényének. 

Az installáció Thierry Boutonnier képzőművész és a Fabriques Architectures Paysages építészeti társaság közös terve alapján állt össze, és célja az volt, hogy a lyoni La Confluence-ben egy elhagyatott, elhanyagolt kietlen területből önálló, városi agroökoszisztémát alakítsanak ki. 

Ez nagyjából úgy akart kinézni, hogy az újjáélesztett, szikkadt talajban lent, árpát termesztettek, a termést újrhasznosították környezetbarát építőanyagokhoz, kenderházat emeltek belőlük, amiket aztán a közelben lévő fedett kiállítóteremben mutattak volna be. 

A járőrök erről persze mit sem sejtettek, beküldték a fotót az ültetvénynek látszó területről a kapitányságra. Kannabisztelepnek nézték, a főnök pedig utasította őket, hogy szántsák fel a területet, hátha kiderül, hogy igazuk van. Nem lett igazuk. A Le Progrés szerint a rendőrök úgy reagáltak, hogy 

"egy tábla vagy valami jelzés segített volna". 

A projektet vezető cég vezetője szerint sokat voltak a helyszínen, a rendőrök azért egy vagy két kérdést megejthettek volna, mielőbb gyomlálni kezdenek. A kender és a kannabisz valóban hasonlítanak, de utóbbi THC-tartalma sokkal magasabb. (Hyperallergic)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.