London polgármestere építészsereget toborzott, hogy megküzdjenek a város lakhatási válságával

külföld
2017 július 11., 16:16
comments 46

Építészek és dizájnerek hadát toborozta maga köré London polgármestere, hogy segítségükkel társadalmilag befogadó, környezetileg fenntartható közösségeket építsenek a néhány éven belül 10 millió lakóra növekvő brit fővárosban.

A ma 8,7 milliós London előtt óriási feladat áll, helyre kell hozni az elmúlt évtizedek rosszul tervezett növekedésének kudarcát, és el kell kezdeni megépíteni azt az új 50 ezer otthont, amelyre a londoniaknak évente szükségük van - hangsúlyozta Sadiq Khan a programot meghirdető beszédében.

"Ma egy másik növekedési hullámmal nézünk szembe, olyannal, amelyet egy évszázada nem tapasztaltunk. Az elmúlt években túl sok figyelmet szenteltek London központjában a magas árú felhőkarcolók építésére, ám ezek a drága fejlesztések nem hoztak valóban megfizethető otthonokat a londoniaknak". 

A brit fővárosban, amelynek az előrejelzések szerint 2030-ra már 10 millió lakosa lesz, az elmúlt évtizedeben 90 százalékkal nőttek az ingatlanárak, ám óriási a hiány a megfizethető lakásokban.

Khan szerint a felhőkarcolók számának robbanásszerű megugrása, a városkép drámai megváltozás elődje, Borisz Johnson idején nem hozott megfizethető lakásokat a londoniaknak, lakásválságot idézett elő a brit fővárosban.

Bejelentette hogy mintegy 50 építészt és dizájnert nyert meg, (köztük a ghánai-brit építészt, David Adjeyét és Wayne Hemingwayt), akiknek az lesz a feladatuk, hogy Londont egy mindenkit magában foglaló város felé tereljék. 

Ezek a tehetséges tervezők és dizájnerek a kerületi önkormányzatoknál fognak dolgozni egy éven át. Az új program visszafordítja a városfejlesztési szakemberek elszívását az önkormányzatoktól - tette hozzá Khan.

2015-ben, egy évvel az előtt, hogy Sadiq Khan hivatalba lépett, a megépült házak 13 százaléka volt csak megfizethető, szemben a 2007-es egyharmaddal. Khan közölte, célja, hogy a megépítendő lakások 35 százaléka ilyen legyen. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.