Nem lehet népszavazni arról, hogy Orbán és Gyurcsány többet ne lehessen miniszterelnök

POLITIKA
2017 július 11., 18:12
comments 77

A Momentum Mozgalom áprilisban nyújtott be népszavazási kezdeményezést arról, hogy egy személy csak kétszer lehessen miniszterelnök. Két kérdésük így hangzott:  

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Az NVB mindkét kérdés hitelesítését megtagadta. Érvelésük szerint azért, mert a népszavazásra bocsátott kérdés az alaptörvény megváltoztatására irányult volna, ilyet pedig nem lehet. 

Az Index cikke szerint ugyan az Alaptörvény nem mond semmit a miniszterelnöki ciklusok számáról (szemben például a köztársasági elnökével), az NVB mégis arra jutott, hogy a korlátozás a kormányfő személyéről határozó Országgyűlés döntési szuverenitását érintené és ezért az Alaptörvény módosítását igényelné, továbbá "megbontaná a népképviseleti szerv státusának jelenlegi, Alaptörvényen alapuló szabályait is".

A Kúria kedden hagyta jóvá az NVB döntését, szerintük is érintené a kérdés az alaptörvényt. Ez a döntés jogerős. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.