Nem lehet népszavazni arról, hogy Orbán és Gyurcsány többet ne lehessen miniszterelnök

A Momentum Mozgalom áprilisban nyújtott be népszavazási kezdeményezést arról, hogy egy személy csak kétszer lehessen miniszterelnök. Két kérdésük így hangzott:  

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Az NVB mindkét kérdés hitelesítését megtagadta. Érvelésük szerint azért, mert a népszavazásra bocsátott kérdés az alaptörvény megváltoztatására irányult volna, ilyet pedig nem lehet. 

Az Index cikke szerint ugyan az Alaptörvény nem mond semmit a miniszterelnöki ciklusok számáról (szemben például a köztársasági elnökével), az NVB mégis arra jutott, hogy a korlátozás a kormányfő személyéről határozó Országgyűlés döntési szuverenitását érintené és ezért az Alaptörvény módosítását igényelné, továbbá "megbontaná a népképviseleti szerv státusának jelenlegi, Alaptörvényen alapuló szabályait is".

A Kúria kedden hagyta jóvá az NVB döntését, szerintük is érintené a kérdés az alaptörvényt. Ez a döntés jogerős. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.