8,6 milliárdot költ az állam a Seuso-kincs felére, kompenzációban

2017 július 12., szerda 16:47
321

28 millió eurót, azaz 8,6 milliárd forintot fizetett a magyar kormány az összesen 15 darabos Seuso-kincs hét darabját őrző brit családi alapítványnak – mondta az MTI-nek Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója. A 2014-ben megvásárolt adagért akkor 15 millió eurót fizetett az állam.

És ez a 13-14 milliárd forint nem is a kincsek tulajdonjogáért fizetett vételár volt, hanem csak kompenzáció.

Ha ugyanis az állam megvette volna a kincseket, akkor el kellett volna ismernie, hogy annak nem ő volt a törvényes tulajdonosa. A magyar állam viszont törvényes tulajdonosnak véli magát, hiába vesztett el eddig minden erre vonatkozó pert. A kincseket birtokló családi alapítványnak így "kompenzációt" fizetett a magyar állam (a a kincsek megszerzésének, őrzésének és tudományos földolgozásának költségeit kompenzálta Magyarország).

A Gyurcsány-kormány miniszteri biztosa, Hajdú Éva szerint amikor ő hivatalban volt, 2006–2008 között a kincs teljes egészét megvásárolhatta volna a magyar állam tízmillió euróért – tehát negyedannyiért, mint amennyit most fizettek értük.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt