Négy újabb civil szervezet jelentette be, hogy nem regisztrálja magát, ma jár le a törvényes határidő

2017 július 12., szerda 4:52
138


is bejelentette, hogy nem tesznek eleget az új civiltörvény előírásainak, és nem regisztrálják magukat "külföldről támogatott" civil szervezetként.

„Ez a törvény is egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek alapjaiban veszélyeztetik a magyar demokráciát. A törvényt a civilellenes kormányzati propaganda össztüzében szavazták meg, társadalmi egyeztetés nélkül, széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére, ráadásul csak a kormányzó párt támogatásával.”

Többek között ezt írják a jogszabályról, ami előírja az évi 7,3 millió forintnál nagyobb külföldi támogatásban részesülő civil szerveteknek, hogy "külföldről támogatottként" regisztrálják magukat, és ezt a kategóriát minden nyilvános kommunikációjukban jelenítsék meg.

A négy szervezet szerint a kormány célja

„a független civilek karanténba zárása, megfélemlítése azért, hogy ne szóljanak bele a közügyekbe, és ne nyilvánítsanak véleményt a parlamenti vagy önkormányzati döntésekről.”

Ők is azon az állásponton vannak, mint a TASZ, a Helsinki Bizottság és a K-Monitor: hogy a törvény alkotmányellenes és ezt a bíróság is meg fogja állapítani. Múlt héten az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet rendezett konferenciát a civiltörvényről. A résztvevők ott arról beszéltek, hogy racionális döntés a jogszabály bojkottja, mert ha emiatt bírósági elé viszik őket, akkor több jogorvoslati lehetőségük van, és nagyobb esélyük, hogy a bíróság megsemmisíti a törvényt, mintha végrehajtják a megbélyegzőnek tartott jogszabályt.

A civil szervezetek regisztrációjának határideje a törvény szerint ma jár le.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt