Kigolyózták Mészáros Lőrinc (egykori?) vőjelöltjét az építőipari cégcsoportból, Tiborcz üzlettársa lett az új tulajdonos

gazdaság
2017 július 13., 08:03
comments 39

Döbbenetes fejlemények az állami és uniós forrásból milliárdokat szivattyúzó építőipari cégeink világában:

tulajdonost cserélt a Körösaszfalt Zrt., az új tulajdonos Tiborcz István üzlettársa, és még Mészáros Lőrinc (állítólagos, egykori?) vőjelöltjét, Pálffy Balázst is leváltották a cég éléről.

Ha ez így túl sok információ minden összefüggés nélkül, nem tudok sokat segíteni, legfeljebb cégbírósági iratokból. A Körösaszfalt Zrt. tulajdonosa az utóbbi években a Duna Aszfalt volt, aminek pedig Mészáros Lőrinc gyakori üzlettársa, Szíjj László a tulajdonosa.

Az eredménybeszámolók alapján a Körösaszfalt maga sok tevékenységet nem végzett, inkább egyfajta vagyonkezelőként használhatta Szíjj: ezen keresztül birtokolta a Magyar Építő 79 százalékát, a CLH Klímaszervíz Kft. és a CLH Hűtés- és Klímatechnika Kft. 40 százalékát, valamint a Aeroprodukt Zrt. 40 százalékát. Ezek a cégek rengeteg állami építőipari projektben vesznek részt, a Magyar Építő például a ZÁÉV-vel közösen építi a 150 milliárdos Puskás stadiont, de jutottak neki munkák a Matolcsy-féle Pallas-alapítványoktól is, közbeszerzés nélkül. A Mészáros Lőrinccel közösen birtokolt CLH-cégek is jelentősebb profitcentrumnak számítanak a magyar épületgépészeti piacon. 

A céget egészen mostanáig egy történelemszakon végzett bölcsész, a bicskei Pálffy Balázs vezette, iparági pletykák attól nem teljesen függetlenül, hogy jegyben jár vagy járt Mészáros Lőrinc egyik lányával (bár ő ezt, mármint hogy ez szerepet játszott volna gyors szakmai előremenetelében, határozattan tagadta).

És itt jön a fordulat:

idén június végén a céget megvette 50-50 százalék arányban a Paár Attila tulajdonában álló WHB Befektetési Kft, valamint az ifj. Szeivolt István tulajdonában álló Épkar Zrt. A Magyar Építő feletti közvetlen irányítás megszerzésére már tavaly év elején megvolt a GVH-engedélyük. (UPDATE: A WHB már korábban jelezte honlapján, hogy a Magyar Építő a cégcsoport része. Úgy tudjuk, még 2015-ben megegyeztek a többségi tulajdonos Kőrösaszfalttal, hogy ők jelölik ki és hívhatják vissza a menedzsmentet, ami az irányítási jog megszerzésének minősül.)

Paár Attila cégcsoportja vette meg Tiborcz Istvántól a közvilágítási tendereken felhizlalt cégét, az Eliost, majd rövid időre a miniszterelnöki vő közvetlen tulajdonos is volt az egyik WHB-s leányvállalatban, mielőtt részesedésétől megvált volna egy offshore társaság javára. Ifj. Szeivolt István is érdekes karakter: cége a magyar közbeszerzésekhez hozzáférő maroknyi vállalat közé tartozik, édesapja pedig olyan szoros kapcsolatban volt Dobrainé Kun-Mediátor Marcsival, hogy az ő budapesti ingatlanjukba volt bejegyezve Dobrainé egyik cége.

Paár és Szeivolt lecserélték a menedzsmentet is, Pálffy Balázs helyett a WHB-tól érkező Mózes Zoltán, valamint Szeivolt István lesznek az igazgatók a Kőrösaszfaltban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.