Megújultak a magyar diplomáciai rendszámok: az USA helyett a Vatikán kapta a 001-est

közlekedés
2017 július 13., 13:48

Megújultak a Magyarországon használatos diplomáciai rendszámok: mostantól eltűnnek a kék DT-s rendszámok, és a diplomáciai járművek egységesen CD-s rendszámokat kapnak. 

Ezek hat helyett nyolc karakterből állnak majd, ami pedig igazi meglepetés: az USA diplomatáinak autói elveszítik a 001-es jelzést, amit helyettük a Vatikán járművei kapnak meg. Ezentúl az amerikai diplomataautók 020-s rendszámmal járnak majd (a kiosztás annak alapján készült, hogy mikor vette fel Magyarország az adott országgal a diplomáciai kapcsolatot).

A második három szám arra utal majd, hogy ki használja a járművet: maga a diplomata, esetleg családtag, követségi személyzet vagy diplomáciai mentességet nem élvező személy. 

Egy őj diplomáciai rendszám tehát úgy néz ki, hogy 

CD-001-123

Az autópályákon felszerelt rendszámfelismerő kamerákat a hírek szerint még át kell állítani az új formátumra, mert nem ismerik fel a nyolckarakteres kiosztást, és egyelőre még a rendőrik is csak ismerkednek az új rendszámokkal. (24.hu

  

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.