Elhunyt a világ leghíresebb matematikusnője

tudomány
2017 július 15., 13:08
comments 319

Az iráni-amerikai Maryam Mirzakhani volt az első nő, aki megkapta a legnagyobb presztízsű matematikai díjat, a Fields érmet. Mirzakhani 1977-ben, Teheránban született, a forradalmi Iránban nőtt fel, 1994-ben aranyérmet nyert a Nemzetközi Matematikai Olimpián. Egy évvel később ismét aranyérmes lett, ekkor az elérhető maximális pontszámot szerezte meg. 1999-ben diplomázott, utána a Harvard Egyetemen (USA) szerzett doktori címet, később a Princeton és Stanford egyetemeken dolgozott. A Fields-érmet 2014-ben kapta meg, a Riemann-felületekkel kapcsolatos kutatásaiért. (Még Rouhani iráni elnök is gratulált, pedig az Amerikában élő nő érthető módon nem tartozott a keményvonalas muszlim rezsim kedvencei közé.) 2013-ban mellrákot diagnosztizáltak nála, ez okozta korai halálát. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt