Alig maradt ingyen levegő a Belvárosban

Több 444 videó?
Szeretném

Tavaly nyáron az V. kerületi önkormányzat azzal próbálta megnyerni a bringásokat, hogy ingyen levegő jelszóval kiállított néhány saját fejlesztésű köztéri pumpát a forgalmasabb pontokra. Persze nem sok biciklis sorolta volna pont ezt a legégetőbb problémák közé, de rá lehetett fogni, hogy legalább történt valami.

Alkotmány utca

Az első ingyen levegős pumpát Rogán Antal utóda, a bringás imázsra erősen építő Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester személyesen adta át az Alkotmány utcában.


Azóta a bringás polgármester nem sokat járhatott erre, mert a saját fejlesztésű pumpája kissé elvesztette a pumpa jellegét. Nemhogy ingyen levegőt nem fújt, de ahogy fel akartam húzni, a kezemben maradt a fogója is:

Ha még figyelünk is arra, hogy ne járjon ki a fogó, hiába nyomjuk, a csőben úgysem keletkezik nyomás. Így tényleg csak támasztéknak jó. 

Hercegprímás utca

Persze még nem kell azonnal pánikolni, ha egy darab kiesik a rendszerből, néhány saroknyira úgyis van egy másik ingyen levegő. Pont a megszállási emlékművel szemben. 

De itt a pumpa csöve önálló életre kelt, nagyon úgy néz ki, hogy ezzel sem fogjuk felfújni a kerekeket. Sajnos a problémára azzal sem lehetett felhívni a fenntartók figyelmét, hogy valaki felírta a táblára Rogán Antal nevét. 

Nádor utca- CEU

A pumpák arra még a mostani állapotukban is nagyon jók, hogy egy használhatót keresve bejárjuk a kerületet. Nekem például eszem ágában sem volt a CEU felé jönni, de már mart a kíváncsiság, hogy legalább az itteni működik-e. 

Az ide kiállított pumpa még mindig ingyenes, de levegőt ez sem ad. Hiába volt a helyén a fogó és a cső, itt is történhetett valami a tömítéssel, mert egyáltalán nem szívta fel a levegőt. Pumpálás közben a nyomásmérő meg sem moccant.

Széchenyi tér - MTA

Már nagyon messze jártam a kiindulóponttól, de úgy voltam vele, ha már ennyit dolgoztam az ingyen levegőért, nem adhatom fel, amíg működő pumpát nem találok. 

Az Akadémia épületénél nagyon biztató volt, hogy a többivel ellentétben még átalakító sem kellett, mert a cső végére egy kisebb szelepekre tervezett fejet szereltek. De kipróbálni persze már nem tudtam, mert el volt törve a vége.

Győzelem a Vörösmarty téren

Az utolsó reményem a Vörösmarty tér volt, ahol szokatlan látvány fogadott:

Nemcsak az lepett meg, hogy működött, de még sorba is kellett állnom, hogy használhassam. Úgy látszik tényleg lenne igény a köztéri pumpákra. Miután a turista srác felfújta a bérelt bringája kerekét, rögtön a mellette parkoló riksás vette át a csövet. Nagy mákjuk volt, ha elsőre megtalálták.