Erdogan váratlanul hangüzenetet küldött a törökök telefonjaira

2017 július 16., vasárnap 5:28
58

Törökországban sokan kaptak váratlan hangüzenetet mobiltelefonjukra szombaton este Recep Tayyip Erdogan elnöktől, aki az egy évvel ezelőtti elvetélt puccskísérlet évfordulója alkalmából üdvözölte honfitársait.

„Mint államfő, jókívánságaimat szeretném kifejezni Önnek a demokrácia és a nemzeti egység napja alkalmából”

- hallható a hangfelvételen, amelyet azonban csak a két legfőbb mobiltelefon-szolgáltatónak, a Turkcellnek és Vodafone-nak az előfizetői kaptak meg. A felvétel akkor indul, amikor a telefon gazdája éppen fel akar hívni valakit.

Az AFP francia hírügynökség beszámolt arról, hogy ez a váratlan üzenet vegyes fogadtatásra talált a törökök körében, az internetes közösségi oldalakon hozzászólások tömkelegét váltotta ki. Az elnök hívei természetesen dicsérték ezt a kommunikációs ötletet, de az ellenzők nem fukarkodtak a bosszús bírálatokkal.

„Ez most már sok! Behatolt a telefonunkba is. Rettenetes ez a pasi!”

- írta például az egyik ellenzéki képviselő.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a tavalyi államcsíny-kísérlet után R. T. Erdogan aláírással küldött az elnök SMS-üzenetet törökök millióinak, s abban a hősies ellenállás folytatására buzdította őket.

Közben törökök ezrei várták a parlament előtt Erdogant, aki vasárnapra virradóra Isztambulból visszatért Ankarába, hogy beszédet mondjon az ankarai törvényhozásban, abban az időpontban, amikor egy évvel korábban a puccsisták lőni kezdték a parlament épületét.

A tömegben török nemzeti zászlókat lehetett látni, és annak a 249 civilnek az arcképét, akik tavaly a puccsistákkal szembeszállva haltak meg.

Erdogan szombaton Isztambulban az ő tiszteletükre emelt Mártírok emlékművét avatta fel a Boszporusznak nevezett hídnál, amelyet később az áldozatok emlékére Július 15-i mártírjai hídnak neveztek át.

A hídnál hatalmas török zászlókat lengető több tízezres (több hírügynökség szerint százezresnél is nagyobb) tömeg vonult fel szombaton a meghiúsított törökországi puccskísérlet áldozataira emlékezve.

A török hadsereg egyes alakulatai 2016. július 15-én kísérletet tettek az államhatalom megdöntésére, utakat, hidakat szálltak meg, illetve lőtték a parlament és az elnöki palota épületét is. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 249-en vesztették életüket, rajtuk kívül az államfő szerint 35 puccsista halt meg. A lakosság támogatásával a puccsot leverték, amelyet követően a török kormány rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. (MTI)