Ha Semjén Zsolt kóbor kutya lenne, azt akarná, hogy egy lövéssel terítsék le

„Ha én kidobott, kóbor kutya lennék, akkor azt kívánnám, hogy egy jól irányzott lövéssel ejtsenek el, mintsem nyomorultul fagyjak meg, megegyen a rüh, éhen pusztuljak vagy elüssön egy autó, és az árok szélén még napokig kínlódjak.”

Ezt mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy vadászattal foglalkozó blognak adott interjújában, mikor a kutyakilövésekről kérdezték. Semjén szerint ez nem vadászati, pusztán vadvédelmi kérdés, hiszen kóbor kutyára épeszű ember nem vadászik csak úgy heccből.

Semjén azt mondta, ő maga is kutyabarát, ahogy a hivatásos vadászok többsége. A kóbor kutyák azonban jelentős károkat okozhatnak a vadgazdaságoknak, aki a meg kóbor kutyákért aggódik, majd „másként fogja megítélni a helyzetet”, ha már látta akár egyszer is, ahogy három-négy kóbor kutya széttép egy őzgidát vagy egy vemhes őzet. A miniszterelnök-helyettes szerint ugyanakkor az ilyesmiért sosem a kutya a hibás, hanem az az ember, aki kidobja.

A miniszterelnök-helyettes konkrét kutyakilövésekről nem beszélt, de elítélte azokat a vadászokat, akik anélkül lőnek ki kutyákat, hogy meggyőződnének arról, tényleg kóbor állatokról van-e szó. Nem rég nagy port kavart, amikor egy magyar vadász egy francia turistapár kiképzett kutyáját lőtte ki az Eurovelo 6 bicikliút mellett. (Magyar Nemzet)