Hamisítható, másolható: tízből tízszer verték át az ellenőröket az elektronikus BKK-bérlettel

Múlt hét végén indította el a BKK az online jegy- és bérletvásárlós rendszerét, amiről hamar kiderült, hogy hemzseg az amatőr hibáktól. Azontúl, hogy könnyedén át lehet verni, mennyiért és mennyi bérletet vesz az ember, a Közlekedő Tömeg blog egy másik komoly problémára is felhívja a figyelmet:

nincs eszközük az ellenőröknek a mobilon bemutatott bérletek érvényességének ellenőrzésére.

A blog által készített videóban egy másolt bérletet felmutatva, tízből tízszer verték át az ellenőröket.

A Közlekedő Tömeg szerint sok ellenőrnél nincs olvasó bérlet QR-kódjához, ami amúgy semmilyen módon nincs titkosítva, ezért könnyedén másolható, felhasználható. Így akár több százan is használhatják egyszerre ugyanazt a bérletet. A blog megjegyzi: nem a bliccelőket akarják segíteni, hanem felhívni a figyelmet a rendszer alapvető problémáira.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.