Hamisítható, másolható: tízből tízszer verték át az ellenőröket az elektronikus BKK-bérlettel

Budapest
2017 július 17., 04:09
comments 455

Múlt hét végén indította el a BKK az online jegy- és bérletvásárlós rendszerét, amiről hamar kiderült, hogy hemzseg az amatőr hibáktól. Azontúl, hogy könnyedén át lehet verni, mennyiért és mennyi bérletet vesz az ember, a Közlekedő Tömeg blog egy másik komoly problémára is felhívja a figyelmet:

nincs eszközük az ellenőröknek a mobilon bemutatott bérletek érvényességének ellenőrzésére.

A blog által készített videóban egy másolt bérletet felmutatva, tízből tízszer verték át az ellenőröket.

link Forrás

A Közlekedő Tömeg szerint sok ellenőrnél nincs olvasó bérlet QR-kódjához, ami amúgy semmilyen módon nincs titkosítva, ezért könnyedén másolható, felhasználható. Így akár több százan is használhatják egyszerre ugyanazt a bérletet. A blog megjegyzi: nem a bliccelőket akarják segíteni, hanem felhívni a figyelmet a rendszer alapvető problémáira.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.