Gyanúsított lett Szentesi Kálmánból, aki visszakérte a NAV-tól az adóját, mert szerinte az állam nem arra fordítja, amire kellene

jog
2017 július 18., 16:17

Szentesi Kálmán januárban a 444-nek adott interjújával vált ismertté, amikor elmondta, hogyan írt levelet a NAV-nak, hogy visszakérje a befizetett pénzét, mert nem elégedett azzal, amire az állam fordítja azt.

Mint mondta, elege lett abból, hogy az általa befizetett adó, a magyar állam hathatós közreműködésével, elveszíti közpénzjellegét. Összesen 1,3 millió forintot igényelt vissza, a NAV viszont válaszul 408 ezer forintos bírsággal sújtotta inkább, mivel szerintük a férfi jogosulatlanul igényelte vissza az adóját.  

link Forrás

A Transparency International keddi közleményéből derül ki, hogy a szervezet úgy vélte, az adóhatóság szükségtelenül rótt ki aránytalanul súlyos bírságot Szentesi Kálmánra, ezért bírósághoz fordultunk az érdekében. A Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem nekik adott igazat, ezért a TI az Alkotmánybírsághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. 

Mint írják, az ügy itt még nem ért véget: a NAV nyomozói július 13-án, összesen 1.500.417 forint összegű adó, részben csak megkísérelt elcsalása miatt, költségvetési csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsították meg Szentesi Kálmánt. 

A közlemény szerint az adóhatóság, közvetlenül a 408 ezer forintos bírság kiszabása után, elrendelte Szentesi Kálmán 2014-es adóbevallásának a soron kívüli vizsgálatát és talált is 128.993 forint eltérést. Ezt az összeget Szentesi Kálmán valóban jogosulatlanul igényelte vissza, ám ez annak volt köszönhető, hogy a NAV a vonatkozó határozatot rossz címre postázta. Szentesi Kálmán azt hitte, hogy 2014-ben túlvonták a személyi jövedelemadóját, ezért visszakért 128 ezer forintot, a NAV meg történetesen visszautalta azt. 

Az adóhatóság ezt a pénzt azóta sem követelte Szentesi Kálmántól – egészen mostanáig. Most azonban úgy vélik az adónyomozók, hogy a 128.993 forint visszautalásával megvalósult a költségvetési csalás, amihez hozzácsapták azt az 1.361.751 forintot, amit Szentesi Kálmán meg akart menteni attól, hogy valamelyik oligarcha, vagy a befolyásos politikusi családtagok egyikének a magánvagyonává alakuljon át. Ez utóbbit, állítja a NAV, csak a hatóság szemfülességének köszönhetően nem sikerült elcsalni.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.