Elkapták a rendőrök a szaúdi nőt, aki miniszoknyában mert sétálni

Írtunk mi is arról, hogy a szaúdi rendőrség nagy erőkkel kereste azt a fiatal nőt, aki a hétvégén feltöltött a Snapchatre egy videót, amin miniszoknyában, és ujjatlan, a hasát szabadon hagyó felsőben sétált egy Rijádtól északra lévő műemlék erődben.

Az izraeli Haaretz most a szaúdi állami tévécsatornákra hivatkozva arról ír, hogy a rendőrség végül őrizetbe vette és kihallgatta a nőt. A fővárosában fogták el kedden, majd átadták az ügyészségnek. 

A konzervatív királyságban nagyon szigorú öltözködési szabályok vannak érvényben, és a nők helyzete eleve a középkort idézi. A Snapchaten megosztott videóból ezért komoly viták nőttek ki az országban meglehetősen népszerű közösségi oldalakon. 

A viták hátterében az is áll, hogy Szaúd-Arábia lakosságának több mint fele 25 évnél fiatalabb, és az ország leendő uralkodója, Mohammed bin Salman herceg is utalt már arra, hogy nagyobb nyitottságra lenne szükség a szórakozás terén. De ennek ellenére a szigorú nemi szegregációs szabályok és egyéb nőket sújtó megszorítások érvényben maradtak.