Már mindent lehet, az utak is kifehérednek Amerikában?

klímaváltozás
2017 július 18., 11:07

Egyszerűnek tűnő, kézenfekvő módszerrel harcolnak a hőség ellen Kaliforniában, fehérre festik az utakat.

Elsőként Los Angeles egyes területein vetették be a megoldást, a fekete árnyalatú aszfaltra világos, avagy csatahajó szürke, szinte fehér borítás került. A kezelés nélkül a reggeli órákban már 34 fokos volt az útfelület, az átfestés után pedig mindössze 22 Celsius fok.

A CoolSeal elnevezésű felületkezelés kecsegtető hűtőhatása ellenére még gyerekcipőben jár, az biztos, hogy segít csökkenteni a sűrűn lakott területekre jellemző hősziget jelenséget, de a valós, hosszútávú teszt még ezután következik. Az aggódó hangok, kritikák már így is felütötték a fejüket, a Berkeley laboratórium vizsgálata szerint a felhasznált anyagok életciklusát, tartósságát tekintve a legtöbb útfehérítő eljárás korántsem nevezhető energiatakarékosnak.

link Forrás

Itt pedig ütközik két környezetkímélő nézet, megéri nagy energiabefektetéssel pár fokkal csökkenteni egy elfuserált városi élettér hőmérsékletét csak azért, mert ragaszkodunk az aszfalthoz?

A Berkeley laborja által közzétett publikáció pont ebben a kérdésben segít dönteni a kérdéssel egyáltalán foglalkozó városvezetőknek.

Elszöszmötöltek a számításokkal, és eredményük több, mint elgondolkodtató. Minden világosabb négyzetméternyi aszfalt kevesebb mint 1 kWh energiamegtakarítást jelent évente, ami körübelül 60 cent dollárosítva.

Ha a felületkezelés ára ez alatt marad, akkor pénzügyi, illetve energiabefektetés szempontjából is megéri belevágni. Ha nem, akkor inkább ültessenek fákat, és tekerjék még fentebb a klímát.

Persze a végén hozzátették, hogy a vizsgálat nem terjedt ki az életani hatásokra, vagyis még ettől függetlenül lehet nagyon üdvös a fehéres aszfalt, de az már ugye egy másik kutatási terület.

Jó az ilyen eredményeket mazsolázni, amikor mások pedig teljes magabiztossággal jelentik ki, hogy a bolygót csak a húsevés elhagyása, és a kevesebb gyerek mentheti meg. (nyitókép: LA STREET SERVICES/TWITTER)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.