Republikon: Budapest nem fideszes

POLITIKA
2017 július 18., 13:53
comments 376

A fővárosiak jobban örülnének egy baloldali, liberális kormánynak, mintha a Fidesz kormányozna tovább 2018 után - állítja a Republikon Intézet, 800 fős budapesti telefonos kutatása alapján.

A kutatást június 29-július 3. között végezték. A megkérdezettek 35 százaléka egy baloldali, liberális kormánykoalíciónak örülne a legjobban 2018-ban. A Fidesz további kormányzását 27 százalék támogatná, a Jobbik kormányzásának pedig csak a budapestiek 11 százaléka örülne. A baloldali, liberális ellenzék előnyét ezen oldal kisebb pártjainak ereje okozza.

Miközben az MSZP az országos támogatottságának megfelelően teljesít Budapesten, addig a baloldali, liberális ellenzék kisebb pártjai – DK, LMP, Momentum, MKKP – a fővárosban az országos erejük felett teljesítenek.

Konkrét pártpreferenciákra bontva, a teljes népesség körében

  • a Fidesz 21,
  • az MSZP 10,
  • a Jobbik 7,
  • a DK és a Momentum 5-5,
  • az LMP 4,
  • a Kétfarkú Kutya 3,
  • az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékon állnak.

A pártválasztók körében

  • a Fidesz 36,
  • az MSZP 17,
  • a Jobbik 12,
  • a DK és a Momentum 9-9,
  • az LMP 6,
  • az MKKP 5,
  • az Együtt és a Párbeszéd 2-2,
  • a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékot érne el.

Az országos tendenciával ellentétben a baloldali, liberális választók korcsoport szerinti megoszlása a fővárosban teljesen kiegyenlített. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a fővárosban az országosnál jóval nagyobb súlya van az LMP-nek vagy a Momentumnak. A Momentum budapesti támogatóinak például 56 százaléka a 18 és 39 év közötti korosztályhoz tartozik.

A Fidesz csak a családi-, illetve sorházban élők között tud népszerűbb lenni a baloldali ellenzéknél, a panelházban, hagyományos bérházban, illetve társasházban élők legnagyobb része baloldali, liberális kormánykoalíciót szeretne 2018 után.

Ugyan a Jobbik összességében nem tudott megerősödni a fővárosban, a panelházakban élőket úgy tűnik, nagyobb sikerrel tudja megszólítani, hiszen körükben az átlagosnál jóval magasabb, 15 százalék azoknak az aránya, akik a Jobbik kormányzásának örülnének a legjobban.

A Fidesz egyedül a legalacsonyabban iskolázottak körében népszerűbb a baloldali, liberális pártoknál. Míg a baloldali ellenzék támogatottsága kiegyenlített a különböző iskolázottsággal rendelkező fővárosiak körében, a Jobbik népszerűsége az iskolázottság növekedésével csökken.

A kutatás szerint a budapestiek – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt – a főváros előtt álló egyik legnagyobb feladatnak az M3-as metró mielőbbi felújítását tartják.

A kormányzat beruházási elképzeléseivel még a Fidesz szavazói sem értenek egyet. Hiába tartja fontosnak a kormányzat a sportberuházásokat, a budapestiek döntő többsége (78%) szerint nem érdemes a budapesti forrásokat az új Puskás Ferenc Stadionra költeni, még a Fidesz szavazói közül is többen utasítják el az elképzelést, mint ahányan támogatják azt.

Ugyan a belvárosi bulinegyedben szórakozó külföldiek okozta problémák mind gyakrabban érik el a média ingerküszöbét, a budapestiek szerint nem túl magas a turisták száma a fővárosban. A megkérdezetteknek mindössze 24 százaléka gondolja úgy, hogy túl sok a turista a városban, 63 százalékuk nem ért egyet ezzel.

A budapestiek háromnegyede egyetért abban, hogy a fővárosban beszedett adó nagyobb részét kellene Budapesten elkölteni. Alig mutatkozik különbség ebben a választók pártpreferenciája szerint: a Fidesz szavazóinak 67, a baloldali, liberális pártok szavazóinak 84, a Jobbik-kormányt preferálóknak pedig 76 százaléka gondolkodik így.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.