Trump gazdasági szankciókkal fenyegette meg a venezuelai elnököt

külföld
2017 július 18., 12:01
comments 45

Donald Trump amerikai elnök gazdasági szankciókkal fenyegette meg Nicolás Maduro venezuelai elnököt arra az esetre, ha alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze.

Trump hétfő este közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette a venezuelai elnököt. "A venezuelai nép ismét világossá tette, hogy kiáll a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett. Mégis: erőteljes és bátor cselekedeteikről továbbra sem vesz tudomást egy rossz vezető, aki arról ábrándozik, hogy diktátor lesz belőle" - olvasható a Fehér Ház által kiadott, Donald Trump által aláírt közleményben. 

A rövid szövegben az amerikai elnök leszögezte: az Egyesült Államok nem marad tétlen most, amikor Venezuela összeomlani készül, és amennyiben "a Maduro-rezsim július 30-án kierőszakolja az alkotmányozó nemzetgyűlést, az Egyesült Államok erőteljes és gyors gazdasági ellenlépéseket tesz". 

A Fehér Ház már a hétfői szóvivői sajtókonferencián is reagált a vasárnapi venezuelai népszavazásra. Sean Spicer szóvivő a Trump-kormányzat nevében üdvözölte a vasárnap tartott referendumot és egyúttal elítélte a kormányzati gengszterek erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen. Spicer szabad és tisztességes választásokra szólította fel a venezuelai vezetést. 

Venezuelában az ellenzéki többségű parlament - amely a lakosság többségének támogatását élvezi - azt akarja elérni, hogy a baloldali Nicolás Maduro a hónap végén elnökválasztást és ne alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat írjon ki, amely az ellenzék megsemmisítését célzó új alkotmányt hozna létre. A vasárnap tartott nem hivatalos - de az ellenzék által kötelező érvényűnek tekintett - népszavazáson a több mint hétmillió résztvevő 98 százaléka elutasította az államfő kezdeményezését az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására. Maduro szerint azonban a voksolás csupán az ellenzék "belső referendumának" tekinthető, s hétfőn az államfő közölte: sem a "csaló" ellenzékiek, sem pedig a külföldi tiltakozások nem érdeklik, az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat megtartják. (MTI, Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.