Így (nem) paroláztam Steven Gerrarddal

futball
2017 július 19., 08:31

Múlt héten látott napvilágot a hír, miszerint Steven Gerrard Magyarországra látogat. A Liverpool U18-as csapatának közelmúltban kinevezett edzője Neil Critchley U23-as keretével karöltve edzőtáborozik hazánkban, és a héten három olyan felkészülési meccsen is össze lehet futni vele, amit a 'Pool csikócsapatai vívnak különböző ellenfelekkel szemben. Az első ilyen alkalom kedden este jött el: az U23-as Liverpool a Hidegkuti Stadionban mérte össze erejét az MTK NB III-ban szereplő második csapatával.

A meccset egyébként egészen nagy érdeklődés övezte, a házigazdák által megnyitott szektort szép számban töltötték meg a kékbe és pirosba öltözött szurkolók, akik már a 35 fokos hőségben végzett bemelegítést is árgus szemekkel figyelték. Sokak tekintete azonban nem a pályát, hanem a páholyokat fürkészte, azt várva, vajon mikor bukkan föl a lelátón Steven Gerrard, a liverpooli legenda.

Így tettek a tévések és a fotósok is, akik a VIP részleg felé fordulva, egymás mellett felsorakozva, szinte messiásként várták kattintásuk tárgyát, ám pechjükre a locsoló berendezés idő előtt szétzavarta őket, így kénytelenek voltak újra exponálni…

Gerrard végül a kezdő sípszóra érkezett meg, majd kollégái társaságában azonnal belehuppant egy kényelmes bőrfotelbe.

A gyakorlatoktól és a hőségtől is bemelegedtek a játékosok...
photo_camera A gyakorlatoktól és a hőségtől is bemelegedtek a játékosok... Fotó: Saját fotó

A meccset ezzel együtt a pályán lévő játékosok játszották, a nagy meleg ellenére nem is rossz tempóban. Felkészülési mérkőzéshez képest kifejezetten nagy volt az iram az elején, amihez érdekes módon a liverpooliak csak nehézkesen alkalmazkodtak, és mire megszokták a kapu mögötti betonfalak látványát, már hátrányba is kerültek: Shamal George kapus bénázott hatalmasat, amit magyar oldalról Szerencsi használt ki (1-0).

A gyorsan bekapott gól után a Jordan Williams vezette liverpooliak is magukra találtak, és négy perccel később már egyenlítettek is - Brannagan remekül beívelt szabadrúgását Nathaniel Phillips védhetetlenül bólintotta a kapuba (1-1). Ahogy haladt előre a meccs, úgy lett egyre komolyabb a Liverpool tarcsijának mezőfölénye, jöttek a szép egyéni megmozdulások, a cselek, akadt pár remek szöktetés, beindulás, mögékerülés. Főleg a liverpooliak színezték a játékot, de a hazaiak is jók voltak pár fineszes megoldásra, igaz, a gólokat az angolok szerezték. A kiemelkedően játszó Toni Gomes előbb gólpasszt adott Williamsnek (1-2), majd Brannagan szöglete után egy fejessel saját maga is feliratkozott az eredméyjelzőre (1-3). A méretes adok-kapokban aztán az MTK sem maradt adósa a Liverpoolnak - Takács Roland még a szünet előtt szépített, miután előbb egy káprázatos csellel elküldött két védőt, majd elfektette a kapus Shamal George-ot is, hogy aztán higgadtan emeljen a kapu közepébe (2-3).

Az első játékrészt követően újra minden szempár a páholyra szegeződött, a hősies várakozás pedig sikerrel járt, hiszen miután Gerrard újra elfoglalta a helyét a páholyban,

egy integetéssel köszöntötte az ettől még inkább megvaduló szurkolókat.

Hatalmas volt a boldogság, a mérkőzés pedig azonnal folytatódott is, ekkor már sok-sok cserejátékossal a fedélzeten. A liverpooliaknál szinte minden tartalék lehetőséget kapott a bizonyításra, ám a felforgatott csapat is hamar elkapta a fonalat, a megilletődöttségnek nyoma sem volt, így a frissen beállt Omobolaji Adekanye gyakorlatilag az első labdaérintéséből visszaállította a kétgólos különbséget (2-4). Adekanye olyannyira jól mozgott, hogy egyedüliként dupláznia is sikerült a találkozón, hiszen bő egy óra játék után olyan jól kezelt le egy bámulatos, negyvenméteres indítást a tizenhatoson belül, hogy az így kialakított ziccert már gyerekjáték volt értékesíteni (2-5).

StevieG a házban
photo_camera StevieG a házban Fotó: MTK Budapest

Sajnos az idő múlásával a csapatok belekényelmesedtek a meccsbe, a liverpooliak egyre inkább lötyögős focira váltottak, így a folytatásban csak két, futballpályán ritkán tapasztalt jelenet válhatott emlékezetessé a szurkolók számára. Előbb szegény Szuhodovszki Soma hányta össze magát a kezdőkörben, majd Radványi Ádám játékvezető borzolta a kedélyeket: miután a Liverpool szerette volna újra meccsbe dobni a félidőben lecserélt játékosait, a spori megvétózta ezt, mondván, Magyarországon ilyet nem lehet csinálni, még barátságos meccsen sem…

Az eredmény innen már nem változott, a Liverpool tükörsimán verte az MTK fiataljait. A helyszínen még inkább látszott, hogy óriási különbség van az angol és a magyar tartalékok fizikuma között, ami azonban nem jelenti azt, hogy technikailag fordított reláció állna fenn, sőt. Samuel Hart, Cameron Brannagan, Toni Gomes, Herbie Keane és Omobolaji Adekanye kifejezetten tehetséges focisták, akik gyakran egészen elképesztő dolgokat művelnek a labdával, amellett, hogy kellően harcosak, bátrak és erősek is. A liverpooli védelem viszont kísértetiesen emlékeztetett a nagyokéra: esetenként remek zárások, már-már átjátszhatatlan érzet, majd menetrend szerint érkező megmagyarázhatatlan hibák és rövidzárlatok. A Lloyd Jones vezette hátsó alakzatban is van persze potenciál, de amíg nem sikerül redukálni a megfejthetetlen bénázások és a kapitális bakik számát, addig komoly ellenféllel szemben nem sok eséllyel indul a csapat.

Amit még ki kell emelni a meccsel kapcsolatban, az a közönség: a budapesti Red Lads szurkolói csoport egészen kiváló hangulatot varázsolt a lelátóra, szinte végig szóltak a liverpooli nóták, kapott külön éltetést Steven Gerrard, egyszóval, remek sportélmény kerekedett az eseményből. Az is közel biztos, hogy az U23-as srácok sem felejtik el egyhamar a kirándulást, hiszen a lefújás után az oldalvonal mellett még a You’ll Never Walk Alone-t is megkapták ajándékba.

Pár napig aligha lesz hangjuk...
photo_camera Pár napig aligha lesz hangjuk... Fotó: MTK Budapest

A találkozó lefújása után már csak egy célom volt: elkapni egy közös fotóra Steven Gerrardot! Kezemben lobogtatva az Életem Vörösben kötetet, spuriztam is a VIP-kijárathoz, ahová időben érkeztem, hiszen még csak az U18-as játékosok ültek a szállásra tartó buszon. Nem kellett sokat várni a személyzetre sem, ám Stevie G egy külön kijáraton, három lépésre a busz ajtajától lépett a színre, ahol két biztonsági ember villámgyorsan közrefogta, ellehetetlenítve ezzel bárminemű kontaktot. Gerrard fel a buszra két másodperc alatt, az pedig vissza a bázisra. Sanszom sem volt.

Brannagan készséges állt a rendelkezésemre
photo_camera Brannagan készségesen állt a rendelkezésemre Fotó: Saját fotó

Hiába sikerült másfél méterre megközelíteni Gerrardot a liverpooli busznál, a közös fénykép még egy darabig várat magára. Így kénytelen voltam beérni a tarcsi 8-asával, Cameron Brannagannel. Folytatás szombaton, Lipóton. Remélem, ott majd több szerencsével járunk…

***

PS (mc_deere): nem volt azért mindenki olyan nyámnyila, mint newsee, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr például simán átvágta magát (minden bizonnyal) a biztonsági emberek gyűrűjén, hogy aztán fesztelen természetességgel pózoljon a legenda oldalán. Impossible is nothing!

A nagy találkozás!
photo_camera A nagy találkozás! Fotó: MTK Budapest

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.