Az USA feloldotta a laptoptilalmat a Közel-Keletről induló járatokon

Az utolsó repülőtéren, a szaúd-arábiai Rijád Hálid király Nemzetközi Repülőtéren is feloldotta az Egyesült Államok azt a négy hónappal ezelőtt bevezetett tilalmat, amelynek értelmében mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközt nem lehetett felvinni 8 arab ország és Törökország 10 repülőteréről az Egyesült Államokba induló gépek utasterébe - erősítette meg szerdán az amerikai belbiztonsági minisztérium.

A márciusban elrendelt tilalmat azzal indokolta Washington, hogy terroristák robbanószerkezetet rejthetnek el laptopokban vagy tabletekben. Kilenc légitársaság volt érintett: az Emirates, az Etihad Airways, a Qatar Airways, a Turkish Airlines, a Saudi Arabian Airlines, a Royal Jordanian, a Kuwait Airways, az EgyptAir és a Royal Air Maroc. Csak ezeknek a cégeknek vannnak közvetlen járataik az Egyesült Államokba a térségből. A légi szállítással foglalkozó nemzetközi szervezet, az IATA szerint a tilalom eleve nem volt hatékony, mert a potenciális terroristák bármikor mindenféle korlátozás nélkül felszállhattak Európából vagy máshonnan az Egyesült Államokba tartó járatokra.

A sajtóban egyszerűen csak laptoptilalomnak nevezett korlátozást azért oldotta fel az amerikai belbiztonsági tárca, mert a repülőterek szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be az Egyesült Államokba induló járatoknál.

Washington előzőleg frissítette azt az iránymutatást, amely minden olyan légitársaságot érint, amely járatokat indít az Egyesült Államokba. Ennek értelmében szigorúbban kell ellenőrizni az utasokat a külföldi repülőtereken, szigorúbb előírásokat kell teljesíteni a repülőgépek körül és az utasvárókban, s több kutyás keresést kell elvégezni. Ez 105 ország 280 repülőteréről mintegy 2000 repülőjáratot érint naponta, amelyek körülbelül 325 ezer embert visznek az Egyesült Államokba. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.