Matolcsy barátnője MNB-s segítséggel szerzett lakást a Naphegyen

bűnügy
2017 július 20., 13:29
comments 201

A zoom.hu írta meg, hogy Matolcsy György élettársa, Vajda Zita Budapest egyik legmenőbb környékén juthatott lakáshoz a Magyar Nemzeti Bank közbenjárásának köszönhetően. 

Mint írják, a jegybanki Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) alapítvány nemrég egy módosító dokumentumot adott be a Fővárosi Törvényszékre, amiből kiderült, hogy Vajda Zita a Naphegy egyik kiváló helyén fekvő társaságházában tulajdonosa lett egy 60 négyzetméteres lakásnak. 

A lap által megtekintett tulajdoni lap szerint Vajda 2015. májusában lett tulajdonos, majd három héttel később az MNB jelzálogot tett a lakásra. Ekkor Vajda az MNB alkalmazottja volt, 2013-ban, két nappal azután került állományba, hogy Matolcsy György a bank élére került. A lakásra a lap szerint 33,2 millió forint és járulékai erejéig jelzálogot jegyeztek be, ami eléggé arra utal, hogy kölcsönből vásárolták meg a lakást. 

Vajda hamar az MNB jobban kereső alkalmazottjai között találta magát, nemzetközi szakmai titkári pozíciójáért 1,15 millió forintot kapott havonta nettóba. Ehhez jött az alapítványi kuratóriumi tagság, sőt még a Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatósának is a tagja lett egy rövid időre. 

A lap szerint erős a gyanú a dokumentumok alapján, hogy az MNB forrást nyújtott Vajda Zitának a lakás megvételéhez, cserébe pedig a bank jelzáloggal terhelte meg. Ha így történt, akkor kérdés, hogy mi a helyzet tavaly május óta, mióta Vajda már nem tartozik az MNB állományába. A cikk szerint a lakás piaci értéke jelenleg 42-45 millió forint körül lehet. 

Keresték a jegybankot is arról, hogy miért jegyzett be jelzálogot az MNB a lakásra, milyen feltételekkel folyósították a forrást, és például elég volt-e Vajda Zita kétvényi munkaviszonya egy ilyen juttatáshoz, de egyelőre nem kaptak válaszokat.

Frissítés

Az MNB szerint az alábbi közleménnyel reagált a hírre:

„A Magyar Nemzeti Bank Alapokmányában és Társadalmi Felelősségvállalási Stratégiájában megfogalmazott törekvésekkel összhangban (és a többi uniós jegybank gyakorlatához hasonlóan) kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönnel segíti munkavállalói családalapítását, lakhatási és egyéb kölcsön iránti igényét. Ebből következően az MNB szigorú elbírálású, kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönnel járul hozzá munkavállalói lakhatási célú ingatlanvásárlásához.

Az egyes munkavállalók által igényelt és nekik folyósított munkáltatói kölcsönökre vonatkozó információk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerint közérdekből nyilvános adatként nem értelmezhetők, így azok részleteiről az MNB nem jogosult tájékoztatást adni. Az egyes munkavállalókhoz köthető munkáltatói kölcsönökre vonatkozó információk hozzájárulás nélküli nyilvánosságra hozatala jogosulatlan adatkezelést valósít meg és sérti az érintett személyiségi jogait.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.