Erdőt irtottak Káptalanfüreden, hogy kézilabdacsarnokot építsenek Kocsis Máté kerületének üdülőjében

természet
2017 július 21., 08:33
comments 132

A Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüreden, egy tölgyfaerdőben van Budapest VIII. kerületi önkormányzatának az üdülője. Illetve most már csak egy ritkás tölgyfaerdőben, mert elkezdték kidönteni a fákat. Mégpedig azért, mert kézilabdacsarnokot építenek a megritkított erdőben, a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásával. A kézilabdaszövetség elnöke Kocsis Máté, az üdülőtulajdonos VIII. kerület polgármestere. 

A nyaraló pár éve még így nézett ki. 

link Forrás

Felújításra szorult, de elég sok fa adott árnyékot. Az önkormányzat nekilátott a felújításnak, de kisebb munkák után arra jutottak, hogy nincs elég pénzük a korszerűsítésére. 

Ezután jött valahonnan az ötlet, hogy a közeli, csarnokkal természetesen rendelkező Veszprém kézilabdacsapatával összeállva egész évben használható sporttáborrá alakítják az üdülőt. Ehhez tao-pénzeket használnak fel, a Magyar Kézilabdaszövetség pedig áldását adta a tervre. Ami nem meglepő, hiszen a kézilabdaszövetség elnöke Kocsis Máté józsefvárosi polgármester.   

Így nézett ki a tábor korábban az erdő közepén:

photo_camera Fotó: Google

És így fog kinézni a látványtervek szerint:

photo_camera Fotó: Látványterv

A kerület telepének közpénzekből való felújításának akár örülhetnek is azok a józsefvárosiak, akik nem szeretik a fákat. Akik szeretik az árnyékos részeket, azok kevéssé fognak örülni ennek a látványnak, ami az Index videóján látszik.

A helyiek is aggódnak amiatt, hogy nekiálltak a táborban kivágni a fákat. 2015-ben zárták le az üdülőt, 2016 decemberben érzektek munkagépek, aztán 2017-ben leállt a munka. Két hete viszont újraindult, az irtással - mesélte Seller Orsolya az Indexnek. 

"A kerítés mellett sétálva jól látni, hogy rettenetesen sok fát vágtak ki, aminek nagyon nem örülünk” – mondta a tölgyerdőért aggódó, a tábortól egy percre lakó Seller Orsolya. Amikor elkezdődtek a fakivágások, többször is telefonált a balatonalmádi önkormányzathoz, beszélt a környezetvédelmi referenssel is, jelezte, hogy szerintünk döbbenetesen sok fát vágnak ki, de ott azt mondták, hogy ők nem illetékesek. Balatonalmádi önkormányzata általánosságban elég szigorú, ha a fákról van szó, 2015-ös, a környezetvédelem rendeletében ez áll:

„Káptalanfüred városrészben a területre jellemző erdős jelleget meg kell őrizni", a kivágott fákat pedig pótolni kell.

A tábor területén lévő erdő nem áll védelem alatt, egy szakember szerint mégis ritka, hogy ennyire brutálisan nyúljanak bele egy ilyen területbe. 

A Veszprémi Kormányhivatal az Indexnek azt írta, hogy „a dendrológiai jelentés szerint 69 fát kell kivágni". Visszapótolják őket a tájhonos, a területre jellemző, lombhullató fajok telepítésével.

Seller Orsolyával mi is beszéltünk egy hete, akkor megkerestük a józsefvárosi önkormányzatot a kérdéseinkkel, egyebek között azzal, hogy miért kezdtek erődirtásba és mennyi fát vágtak ki. Erre nem kaptunk választ, arra igen, hogy „a több mint 50 éves tábor modernizálásával az önkormányzat célja, hogy évről évre sok száz józsefvárosi számára korszerű üdülőben, modern körülmények között tudja biztosítani a táborozást és az eddigiekkel szemben ne csak nyáron, hanem egész évben nyitva állhassanak a kapuk a látogatók előtt”.

A beruházásról az önkormányzat megállapodást kötött a veszprémi kézilabda klubbal. „Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően lehetővé vált a teljes gyermektábor korszerűsítése, amelynek köszönhetően új lakó- és kiszolgálóegységek építése mellett, az edzőtáborozáshoz, valamint sportoláshoz szükséges sportlétesítmény is épülhessen. Így az üzemeltetési és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve lehetőség lesz a XXI. századi követelményeknek megfelelő körülmények között, elsősorban a magyar kézilabda utánpótlás sport fejlesztésére, továbbá az együttműködésnek és a fejlesztésnek köszönhetően a józsefvárosi gyermekek számára is vonzóbbá tudjuk tenni a sportágat”. 

A költségek megosztásáról - pontos összeg nélkül - ezt írták: A tervezés költségeit az önkormányzat fizette, a kivitelezést a veszprémi kézilabda klub finanszírozza, így annak pontos összegéről ők fognak tudni részletesen beszámolni. 

Nem kaptunk választ a klubotól sem, ugyanakkor váratlanul megjelent a Magyar Időkön egy cikk a beruházásról, miután lapunk és az Index is érdeklődött arról. 

Ebből az derül ki, hogy „Jelenleg az új lakó- és kiszolgálóegységeket, a futópályát építik, jövőre következik az edzőcsarnok és kollégium kivitelezése, 

a terület teljes zöldfelületének rehabilitálása mellett”.  

A beruházás 3,5 miliárdos. 

Az első ütem egészen pontosan ez az önkormányzatnak a Magyar Időknek elküldött tájékoztatása szerint a kevésbé látványos, de elengedhetetlen mélyépítési és tereprendezési munkálatokat takarja, valamint a régi faházakat bontották le. Jelenleg az új, önálló fürdőszobával rendelkező, modern nyaralóházakat, a portaépületet, a játszóteret, a futópályát, az utakat, a parkolót és a további közműveket építi a kivitelező. „A harmadik ütemben a táborban edzőcsarnok is létesül, ezáltal időjárástól függetlenül is lesz lehetőség a sportolásra, edzésre”.  

Ami igazán érdekes, hogy míg a kormányhivatal 69 kivágásra kijelölt fáról beszélt, a Magyar Időknek az önkormányzat ennél jóval több telepítendő fáról ír, vélhetően ennyit kell pótolni a kivágottak helyett. 

„A szakvélemények alapján az elöregedett, beteg fák helyére 409 lombhullató és 142 örökzöld fát, továbbá 1500 tő évelő és egynyári növényt, valamint 1130 cserjét telepítenek.” 

Ami igazán szép, az a következő mondat: 

„A zöldfelület aránya 67,45 százalék lesz az előírt 50 százalékhoz képest.” Azt nem írják, hogy mennyi volt. 

A veszprémi kézilabdacsapatot korábban Simicska Lajos támogatta, de itt is a helyébe lépett nyáron Mészáros Lőrinc üzleti köre. Nagyjából a váltás után láttak neki újra az építkezésnek. A kormány júniusban döntött úgy, hogy 300 millió forinttal támogatja a káptalanfüredi kézilabdacsarnok építését. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.