Wolfgang Schäuble: Törökország olyan mint az NDK volt

A rettenetesen megromlott török - német viszonyt szinte óránként teszik még rosszabbá magas rangú politikusok nyilatkozatai, mindkét országban.

Pénteken a legfrappánsabbat Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter mondta, amikor arról értekezett, hogy a mai Törökország pont olyan mint az 1990 előtti NDK volt: mindenki csak saját felelősségére látogasson oda, mert simán lehet, hogy ok nélkül lecsukják, és soha többé nem engedik szabadon. 

A hónapok óta egyre rosszabb német - török konfliktust az tette teljesen tönkre, hogy a török rendőrség lecsukott egy német jogvédő aktivistát. 

A német kormány szerint török titkosügynökök sora dolgozik a Németországban élő mintegy 3 millió, török származású ember befolyásolásán, és ez az akció méretében szintén az NDK-s ügynökök munkájához fogható.

A német kormány már korábban leállította a török hadsereg által rendelt tankokhoz szükséges alkatrészek szállítását, de mostantól minden fegyverszállítási szerződést átnéznek, és jó eséllyel befagyasztanak. Ez két NATO-tag között különösen kemény gesztus. (reuters)