A német alkotmányvédelem szerint a török titkosszolgálatok aggasztóan aktívak náluk

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Egyre jobban aggódik német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal a török titkosszolgálatok és szélsőséges csoportok németországi tevékenysége miatt. Hans-Georg Maaßen, az alkotmányvédelem vezetője egy interjúban beszél arról, hogy tudomásukra jutott, a török kormány igyekszik befolyásolni a Németországban élő német közösségeket. Maaßen szerint a török titkosszolgálat már túllépett a német jog keretein, és hírszerzési információkat gyűjt bizonyos személyekről.

Beszélt arról, hogy meg akarják félemlíteni azokat a török származásúakat, akik nem értenek egyet Erdogan elnökkel. Aggasztónak nevezte azt is, hogy török szélsőséges csoportok egyre aktívabbak az országban.

Fotó: MICHELE TANTUSSI/Anadolu Agency

A két ország között eldurvuló helyzetet jól mutatja, hogy pénteken már Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is az NDK-hoz hasonlította Törökországot, mivel önkényesen tartóztatnak le embereket és a diplomáciai minimumokat sem tartják be. 

Azt mondta, hogy a német kormány nem tudja biztosítani a Törökországba utazó németek biztonságát.

Sigmar Gabriel külügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy újfajta külpolitikát fognak folytatni Törökországgal szemben, ami azt jelenti, hogy átgondolják a gazdasági támogatások és a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások ügyét is felülvizsgálják. Angela Merkel kancellár támogatásáról biztosította minisztere törekvéseit. (FAZ)