Az USA kémelhárítása lebuktatta az USA igazságügyi miniszterét

külföld
2017 július 22., 06:00
comments 112

Jeff Sessions számára nagyon kényelmetlen kémelhárítási jelentés szivárgott ki a Washongton Posthoz. Több kormányzati ügynök is megerősítette ugyanis, hogy az USA jelenlegi igazságügyi minisztere a 2016-os elnökválasztási kampány idején találkozott Oroszország washingtoni nagykövetével, és Donald Trump várható orosz-politikájáról is egyeztetettek.

Az információ azért kínos, mert Sessions korábban letagadta a találkozókat, majd később annyit ismert el, hogy szenátorként találkozott csak orosz diplomatákkal, és a Trump-kormányzat várható terveiről vagy a kampányról nem beszélgetett velük. 

Az USA kémelhárítása onnan tud arról, hogy mégis ebben a témában egyeztetett Szergej Kiszljakov nagykövettel, hogy lehallgatták a követ kommunikációját Moszkvával.

Jeff Sessions, Donald Trump igazságügyi minisztere. Zach Gibson/Getty Images
photo_camera Jeff Sessions, Donald Trump igazságügyi minisztere. Zach Gibson/Getty Images Fotó: Zach Gibson

Ehhez képest márciusban Sessions azt mondta, hogy "soha nem egyeztettem orosz kormányzati emberekkel vagy közvetítőikkel Trump kampányáról". A találkozók idején Sessions külpolitikai tanácsadóként dolgozott a leendő elnök mellett. Az említett nyomozástól egyébként pont azután függetlenítette magát, hogy a Washington Post megírta, hogy legalább kétszer találkozott Kiszljakkal a kampány idején.

A Washington Post információi szerint Sessions és Kiszljak 2016 áprilisában és júliusában is találkoztak, és egyeztettek a kampányról és orosz ügyekről.

Sessions ugyanakkor úgy döntött, hogy bár joga lenne rá, nem felügyeli az FBI nyomozását az orosz kapcsolatok után, hogy ezzel is biztosítsa az eljárás függetlenségét. Donald Trump alig egy hete viszont azt nyilatkozta, hogy neki nem tetszett ez a döntés, és már megbánta, hogy Sessionst nevezte ki az igazságügyi tárca élére. 

A kormány tagad

A tárca szóvivője azt írta a lapnak, hogy nem tud kommentálni egy számára ismeretlen titkosszolgálati szivárogtatást, de hozzátette, hogy Sessions nem beszélt az oroszokkal a kampányról. Más kormányzati források arra hívták fel az újságírók figyelmét, hogy az orosz követ akár túlozhatott is a Moszkvának küldött jelentéseiben. Ugyanakkor Kiszljakot pont akkurátusságáról ismerték az amerikaiak. Az orosz követ mandátuma egyébként mostanában járt le, és nemrégiben tért haza washingtoni posztjáról.

A Post tud egy harmadik, tavaly szeptemberi Sessions - Kiszljak találkozóról is, azonban annak témáiról nem jutott el a laphoz lehallgatott információ.

Donald Trump körül a kampánya kezdete óta él az erős gyanú, hogy összejátszhatott az orosz kormánnyal. Stábjának több meghatározó tagjáról derült ki, hogy letagadott találkozókat befolyásos oroszokkal. Az USA több titkosszolgálati szervezete is megerősítette, hogy az orosz állam komoly energiákat fordított arra, hogy befolyásolja a 2016-os elnökválasztást, és nyilvánvalóan Donald Trump győzelmét igyekeztek sürgetni. Az ügyben az FBI is nyomoz, és az amerikai törvényhozás is felállított egy vizsgálóbizottságot.

Legutóbb Trump legidősebb fiáról derült ki, hogy nagyon gyanús oroszokkal találkozott a kampány idején, akik azzal hitegették, hogy kínos információik vannak Hillary Clintonról, a demokrata párt jelöltjéről. (Washington Post

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.