Pokoli hét vár Venezuelára

külföld
2017 július 23., 18:12
comments 59

Hiába a kvázi polgárháborús helyzet belföldön és az egyre komolyabb nemzetközi nyomás, Nicolas Maduro venezuelai elnök vasárnap bejelentette, hogy eredeti szándékai szerint jövő hétvégén alkotmányozó nemzetgyűléssel szilárdítsa meg a hatalmát. 

photo_camera Az elnökhű Nemzeti Gárda tagjai őrizetbe vesznek egy tüntetőt Fotó: CARLOS BECERRA/Anadolu Agency

A lépés ellen szerdától kétnapos sztrájkot szervez az ellenzék. Az ellenzék azért próbálja megakadályozni az alkotmányozó nemzetgyűlési választást, mert a Maduro elnök által tervezett alkotmánymódosítások megerősítenék a kormánypárt befolyását a még megmaradt néhány független intézmény felett. Az ellenzék ezért a választás bojkottjára szólított. 

photo_camera Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

A részben az olajárak csökkenése miatt súlyos gazdasági válságba sodródott országban kaotikus állapotok uralkodnak. Április óta mindennaposak az összecsapások, amióta a Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség és a fiatalokat tömörítő Ellenállás mozgalom utcai megmozdulásokat szervez. A tüntetéseken több mint száz ember halt meg, több százan sebesültek meg, és több ezer tüntetőt állítottak elő a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban. Az ellenzék előrehozott elnökválasztás megtartását akarja kivívni, valamint a bebörtönzött több mint 400 ellenzéki aktivista szabadon bocsátását, a törvénykezés autonómiájának biztosítását és a külföldi segélyek beengedését. 

Maduro vasárnapi beszédében azt mondta, hogy az imperialista szélsőjobboldal próbál meg kívülről parancsokat osztogatni Venezuelának, de az országban csak az emberek szava számít, ezért megtartja a nemzetgyűlést. 

photo_camera Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Az ellenzék szerint a jövő heti nemeztgyűlés csak színjáték, amivel a támogatottságát elvesztő Maduro bebetonozná a diktatúráját. Ők inkább általános, szabad választásokat akarnak, hogy új elnöke lehessen az országnak. 

photo_camera Fotó: JUAN BARRETO/AFP

A nagyobb dél-amerikai országok, az Európai Unió, sőt még Donald Trump is kifejezte nemtetszését Maduro eljárása miatt, a Fehér Ház egyenesen gazdasági szankciókkal fenyegette meg az országot, ha nem állnak el a nemzetgyűléstől. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.