Álcivilező, sorosozó robotok lepték el a lengyel közösségi médiát

POLITIKA
2017 július 24., 13:05
comments 176

Két napja Lengyelországban – ahol sokkal népszerűbb a Twitter, mint Magyarországon –, miközben az utcán és az interneten is felháborodáshullám tombolt a lengyel kormánypárt legújabb, az igazságszolgáltatás függetlenségét romboló lépései miatt, három hashtag került a népszerű hashtagek közé:

#AstroTurfing, #StopAstroTurfing, és #StopNGOSoros.

Az astroturfing egy olyan PR-taktikát jelöl, amikor valamilyen hatalmi szereplő egy olyan szervezetet hoz létre, ami elsőre alulról jövő civil szervezetnek tűnik, de valójában nem az. (Az astroturf egy műfű-márka, a szójáték az alulról jövő, "grassroots" civil szervezetek nevére utal.)

A legtöbb, álcivilkedést kritizáló Twitter-poszt konkrétan ugyanaz a kép-szöveg kombó volt, ez:

link Forrás

A szöveg fordítása: "elutasítom, hogy álcivil szervezetekkel manipulálják Lengyelországot!", a képen pedig az áll, hogy "ez nem egy felkelés, hanem egy koordinált és fizetett álcivil marketingkampány. Az USA-ban és a Nagy-Britanniában már betiltották. Mi, lengyelek az eddigi legnagyobb ilyen támadást látjuk. Az egész Sorosról szól."

A szöveg tehát arra utal, hogy a Lengyelországban éppen az igazságszolgáltatás mellett zajló tüntetések nem valódiak, csak Soros álciviljei hajtják őket.

A Twitteres aktivitás elemzése viszont arra utal, hogy a koordinált, álcivil támadás ellen tüntető userek valójában egy koordinált, álcivil internetes robothálózat részei. Legalábbis az Atlantic Council nevű washingtoni thinktank digitális  elemzése szerint szinte biztos, hogy ez történt.

Július 22-23-án úgy látták, 15,9 ezer tweetet rakott ki ezekkel a hashtagekkel összesen 2400 felhasználó. Ami érdekes, az az, hogy szombat este hétkor hirtelen tele lett minden ezekkel a posztokkal, nagyjából kilenc órától viszont nem jöttek újak egyáltalán. A percenkénti posztolási gyakoriság kevesebb, mint a harmincadára esett vissza.

photo_camera A #StopAstroturfing és a # StopNGOSoros tweetek gyakoriságának idővonala július 22-én.

Az oraganikus, alulról jövő kezdeményezések általában nem úgy néznek ki, hogy mindenki hirtelen mindenki észbe kap pontban este hétkor, elkezd posztolni mint az őrült, aztán két órája már hagyja az egészet a francba. Az is fura, hogy az 50 legaktívabb posztoló 5600 alkalommal posztolta a hashtaget. A tíz legaktívabb posztoló a két legaktívabb órában 1800-szort tweetelt, ami négy másodpercenként jelent egy új posztot, két órán át.

És még egy furcsaság: a 15 ezer tweetből 11 ezer egészen pontosan ugyanazt a szöveget és képet tartalmazta.

Ő volt az egyik legaktívabb posztoló, és szinte biztos, hogy nem valódi ember. Ő is durván tolja, napi átlag 125-ször tweetel.

Az Atlantic Council szakértői szerint elég egyértelmű, mi történt: több aktivista bothálózat adott pillanatban elkezdett úgy posztolni, ahogy a csövön kiférft, majd egymás posztjait és retweetelték. Ezzel úgy felpörgették a hashtagjüket, hogy megjelentek a Twitter lengyelországi főoldalán.

Viszont az is látszik az idővonalból, hogy a trükk nem jött be: nem sikerült olyan, önfenntartó érdeklődést generálniuk a téma felfuttatásával, ami aztán valódi felhasználókat is bevont volna nagyobb tömegben. Majd legközelebb!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.