Annyira kemény szankciókat terveznek az amerikaiak Oroszország ellen, hogy az EU-ban már az USA-val szembeni megtorláson agyalnak

külföld
2017 július 24., 04:56
comments 292

Kemény szankciókat terveznek elfogadni az amerikai törvényhozók Oroszországgal, Iránnal és Észak-Koreával szemben, a Donald Trump-féle Fehér Ház pedig jelezte hétvégén, hogy az elnök valószínűleg alá fogja írni a rendelkezéseket. A szankciók pontos tartalmát még nem ismerni – kedden szavaz majd róla az amerikai Kongresszus –,

de Brüsszelben máris kigyulladtak a vörös lámpák:

attól félnek egy, a Financial Times által megtekintett emlékeztető szerint, hogy az új szankciók "nem fogják figyelembe venni az európai érdekeket".

Ezért szükség lesz arra, hogy "nyilvános vagy írott formában" ígérje Washington, hogy nem bántják az európai cégeket. Ha viszont nem lesz ilyen, akkor fel kell készülni arra, hogy napokon belül válaszolni tudjanak az amerikai lépésekre. Például előkészíthetnek egy törvényt, ami megakadályozza, hogy az oroszokkal szembeni amerikai szankciók életbe lépjenek Európában, sőt, akár megtorló jelleggel panaszokat tehetnek a Kereskedelmi Világszervezetnél.

Az aggodalom mögött főleg néhány orosz-európai energiaprojekt áll, köztük a Nord Stream 2 nevű német-orosz tenger alatti gázvezeték.

Ugyanakkor az EU-s dokumentum szerint számos, "Oroszországban legitim üzletet folytató" európai céggel szemben is hátrányosak lehetnek az amerikai szankciók, ha túl széles körűek lesznek. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.