Az agydaganattal küzdő McCain szenátor is Washingtonba megy, hogy szavazzon az egészségbiztosítási törvényről

Több 444 videó?
Szeretném

Az agydaganattal küzdő John McCain arizonai republikánus szenátor kedden visszatér Washingtonba, hogy részt vegyen az egészségbiztosítási törvényről tartott szenátusi szavazáson, a hírt a szenátor irodája jelentette be hétfőn este.

A szenátusban kedden immár harmadik alkalommal voksolnak az Obamacare néven ismert jelenlegi egészségbiztosítási törvény visszavonásáról. A szavazás végkimenetele kétséges, mert egyelőre nincs meg a kormányzó republikánusok sikeréhez elegendő voks.

John McCain orvosai a múlt héten álapítottak meg, hogy a politikusnak agresszív agydaganata van. A veterán politikust előző pénteken műtötték meg, vérrögöt távolítva el a koponyájából. Bár állapotát akkor kielégítőnek mondták, az amerikai tévékben megszólaltatott orvosszakértők már a hétvégén jelezték: komolyabb baj húzódhat meg a háttérben.

Bár a republikánusoknak 52 bársonyszékkel a szenátusban is többségük van, Mitch McConell frakcióvezető hétfőn este arról számolt be, hogy még dolgozik a vonakodó vagy ellenkező szenátorok meggyőzésén.

McConnell még hétfőn este is tanácskozott Mike Pence alelnökkel, hogy megbeszéljék a stratégiát. Sajtóinformációk szerint mintegy féltucat szenátor voksa egyelőre nem biztos. Mitch McConnell arra emlékeztette szenátortársait, hogy nem marad következmények nélkül, ha a szenátus ismét cselekvésképtelennek bizonyul.

Erre emlékeztette a republikánus szenátorokat hétfőn Donald Trump is. Az elnök délután egy Fehér Házban tartott rendezvényen elmondott beszédében arra is figyelmeztette a politikusokat, hogy tartsák be a választóiknak tett ígéreteiket, annál is inkább, mert hét éven keresztül azt ígérték nekik, hogy visszavonják az Obamacare-t és új egészségbiztosítási törvényt fogadnak el. A beszédben Trump ismét rémesnek nevezte az Obamacare-t, ami rengeteg szegényebb amerikait is egészségbiztosításhoz juttatott.

Hétfőn, a kora esti órákban az elnök a nyugat-virginiai Beaver városában rendezett országos cserkésztalálkozón tért vissza a témára. A rendezvényen jelen volt - más miniszterek mellett - Tom Price egészségügyi miniszter is. Amikor Price fellépett a pódiumra, Trump vicces hangnemben így fogalmazott: reméli, keddre a miniszter megszerzi a szükséges szavazatokat, mert ha nem, akár még azt is mondhatja neki, hogy ki van rúgva. A mintegy negyvenezres tömeg nevetéssel fogadta az elnök szavait. (MTI)