„Én sem tudtam, mit jelent az, hogy menekült, amíg nem lettem az” – mondja a szíriai úszónő, aki két éve még a Keletinél aludt

sport
2017 július 25., 17:39
comments 393

Pár napja mi is írtunk Yusra Mardiniról, aki most a FINA menekültválogatottjának színeiben van itt Budapesten a világbajnokságon, de két éve még menekültként volt itt. A fiatal nő Szíriából, a polgárháború elől elmenekülve jutott el Budapestre, ahol egy héten át aludt a Keleti pályaudvarnál, mielőtt továbbmehetett volna Németországba. 

Mardini kedden egy sajtótájékoztatón beszélgetett újságírókkal, az Index beszámolója szerint többek között azt mondta el, hogy amikor megtudta, hogy Budapesten lesz a világbajnokság, nagyon megijedt és félt, lesokkolta a gondolat, hogy újra Magyarországra kell utaznia. Attól félt, hogy esetleg nem engedik majd vissza Németországba. 

photo_camera Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance/AFP

A most 19 éves sportoló nővérével együtt menekült el Szíriából, miután otthonukat lebombázták. Összesen 25 napot voltak úton, az út során egyszer órákat töltöttek az Égei-tengerben, hogy egy túlzsúfolt csónakot a görög partokhoz húzzanak. 

Madrini a lap szerint most arról beszélt, hogy rosszul érezte magát 2015-ben Magyarországon, mert az volt a benyomása, hogy az emberek szinte rettegtek tőlük: 

„Talán nem tudták átérezni a helyzetünket, nem találkoztak még ilyesmivel korábban. De ezért nem hibáztatom őket. Én sem tudtam, mit jelent az, hogy menekült, amíg nem lettem az.”

Arról is beszélt, hogy akkor megfogadta, hogy egyszer visszatér majd Magyarországra, abban viszont biztos, hogy a Keletihez nem fog elmenni, túl sok rossz emlék fűzi oda. Azt örömmel tapasztalta most, hogy a közönség nagyon kedvesen köszöntötte a menekültek válogatottját. 

Kérdezte az Index újságírója arról is, hogy volt-e jó élménye itt 2015-ben. Ekkor Mardini egy taxisofőrt említett, aki amikor megtudta, hogy el akarnak érni egy osztrák buszt és késésben vannak, annak ellenére taposott bele a gázba, hogy közben rendőrök is felbukkantak mögöttük. 

Elmondta azt is, hogy nagyon szívesen képviselné egy későbbi olimpián Németországot és Szíriát is, de arra is büszke, hogy most a menekültek csapatának tagja. Ezért talán egy olyan zászló alatt vonulna legbüszkébben, amiben ez a három mind benne van. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.