Sörivás közben, kendő nélkül filmeztek le egy ismert iráni konzervatív műsorvezetőnőt

képmutatás a köbön
2017 július 25., 20:57
comments 184

Komoly felháborodást váltott ki iráni közösségi oldalakon az a videó, amin egy ismert konzervatív tévés műsorvezető, Azadeh Namdari látható, amint svájci nyaralásán hidzsáb nélkül sörözik egy teraszon. 

Sokan képmutatással vádolták meg a nőt, mivel egyik ismert közéleti támogatója a szigorú öltözködési szabályoknak, amit az iszlám köztársaság vallási vezetői megkövetelnek. 

Korábban egy konzervatív iráni lapban például azzal a szöveggel jelent meg róla cikk, hogy köszöni Istennek, hogy viselheti a fátylat. 

A videó megjelenése után Namdari egy kétperces válaszvideót tett közzé. Ezen viselte a hidzsábot, és arról beszélt, hogy az internetre felkerült videón közeli családtagjai mellett ült, ezért nem viselt hidzsábot, a fejkendője pedig épp leesett hirtelen, pont amikor egy ismeretlen személy levideózta. A sörfogyasztásra nem tért ki, pedig az iszlám azt is tiltja. 

A magyarázkodás után viszont csak még több kritikát kapott, a közösségi oldalakon megszólaló irániak szerint Namdari hazudik és képmutató, és olyan dolgokra akarja rávenni az embereket, amit ő maga sem tart be. 

Mint az egyik Facebook-oldal, ami kifejezetten a fundamentalisták ellen jött létre, megfogalmazta, nekik nem azzal van a bajuk, hogy Namdari nem hordja a kendőjét és sört iszik, hanem hogy hülyére veszi az iráni embereket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.