Terjed a brozektómia, azaz amikor barátok közösen köttetik el az ondóvezetéküket

Egészségügy
2017 július 25., 14:25
comments 120

A Wall Street Journal írt arról a terjedő egészségügyi jelenségről, melynek lényege, hogy két férfi közösen kötteti el az ondóvezetékét, azaz közös vazektómián esnek át. Az amerikai sajtóban hamar neve is lett a jelenségnek: ez a brozektómia. 

A lap két férfi történetén keresztül mutatta be az egészet: a 36 éves Ferretti és a 44 éves Lopez sebészek felügyelete mellett esett át a beavatkozáson, ami sok szempontból nem hasonlított egy hagyományos egészségügyi szituációra. Kényelmes kanapékon ülve, nagy képernyős tv előtt, chipset fogyasztva lábadoztak a klinikán a beavatkozás után. 

link Forrás

Csak az Egyesült Államokban évente sok tízezer férfi esik át vazektómián, és természetesen ekörül a beavatkozás körül is megjelentek a felárért vásárolható pluszszolgáltatások. Ilyen lett a brozektómia is, azaz hogy két barát, akik közösen jutnak arra az elhatározásra, hogy elköttetik ondóvezetéküket, közösen is esnek át az egészen, lehetőleg minél jobb hangulatban. 

A lapnak egy elitkörnyékeken klinikákat vezető urológus, Paul Turek is arról beszélt, hogy a csoportos vazektómia egyre inkább trend lett. A közelmúltban egy biotech termékekkel foglalkozó vállalat több alkalmazottja közösen érkezett a klinikára. Limuzinnal érkeztek, a beavatkozás közben pedig jazz szólt. 

A vazektómiát ugyan a férfi fogamzásgátlás maradandó módjának szokás tartani, de az urológusok elmondása szerint akár vissza is lehet csinálni. A pácienseik között vannak olyan apák, akik már nem akarnak több gyermeket a családban, de gyermek nélküli férfiak is, akik korábban már lefagyasztották a spermájukat, arra az esetre, ha később mégis gyereket szeretnének. 

Turek doktor elmondása szerint a közös vazektómiának számos egészségügyi előnye van: az így kezelt páciensek kevesebb fájdalomcsillapítót szednek, hamarabb érzik jobban magukat, és hamarabb térnek vissza dolgozni, mint az egyedül érkező páciensek. 

Egy Las Vegas-i urológus, Ernest Sussman elmondása szerint az egészet szinte belengi a fiúkollégiumok hangulata, ahol egy srác döntése veszi végül rá a többieket is, akik addig csak tanakodtak a dologról. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.