Terjed a brozektómia, azaz amikor barátok közösen köttetik el az ondóvezetéküket

2017 július 25., kedd 14:25
121

A Wall Street Journal írt arról a terjedő egészségügyi jelenségről, melynek lényege, hogy két férfi közösen kötteti el az ondóvezetékét, azaz közös vazektómián esnek át. Az amerikai sajtóban hamar neve is lett a jelenségnek: ez a brozektómia. 

A lap két férfi történetén keresztül mutatta be az egészet: a 36 éves Ferretti és a 44 éves Lopez sebészek felügyelete mellett esett át a beavatkozáson, ami sok szempontból nem hasonlított egy hagyományos egészségügyi szituációra. Kényelmes kanapékon ülve, nagy képernyős tv előtt, chipset fogyasztva lábadoztak a klinikán a beavatkozás után. 

Csak az Egyesült Államokban évente sok tízezer férfi esik át vazektómián, és természetesen ekörül a beavatkozás körül is megjelentek a felárért vásárolható pluszszolgáltatások. Ilyen lett a brozektómia is, azaz hogy két barát, akik közösen jutnak arra az elhatározásra, hogy elköttetik ondóvezetéküket, közösen is esnek át az egészen, lehetőleg minél jobb hangulatban. 

A lapnak egy elitkörnyékeken klinikákat vezető urológus, Paul Turek is arról beszélt, hogy a csoportos vazektómia egyre inkább trend lett. A közelmúltban egy biotech termékekkel foglalkozó vállalat több alkalmazottja közösen érkezett a klinikára. Limuzinnal érkeztek, a beavatkozás közben pedig jazz szólt. 

A vazektómiát ugyan a férfi fogamzásgátlás maradandó módjának szokás tartani, de az urológusok elmondása szerint akár vissza is lehet csinálni. A pácienseik között vannak olyan apák, akik már nem akarnak több gyermeket a családban, de gyermek nélküli férfiak is, akik korábban már lefagyasztották a spermájukat, arra az esetre, ha később mégis gyereket szeretnének. 

Turek doktor elmondása szerint a közös vazektómiának számos egészségügyi előnye van: az így kezelt páciensek kevesebb fájdalomcsillapítót szednek, hamarabb érzik jobban magukat, és hamarabb térnek vissza dolgozni, mint az egyedül érkező páciensek. 

Egy Las Vegas-i urológus, Ernest Sussman elmondása szerint az egészet szinte belengi a fiúkollégiumok hangulata, ahol egy srác döntése veszi végül rá a többieket is, akik addig csak tanakodtak a dologról. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt