Afganisztánnak csak 2 százaléka erdős, az amerikaiak mégis 28 millió dollárt költöttek az afgán hadsereg erdőt utánzó álcaruháira

külföld
2017 július 26., 09:17
comments 73

James Mattis amerikai védelmi miniszter körlevélben dühöngött, amikor megtudta, hogy az Egyesült Államok 2007 óta erdőt utánzó álcaruhákat ad az afganisztáni hadseregnek annak ellenére, hogy Afganisztán jelentős része sivatag.

A helyzetet súlyosbítja, hogy egy olyan speciális erdőmintát használtak, ami után még jogdíjakat is kellett fizetni. Már ezek is több millió dollárt tesznek ki.

James Mattis üdvözli a díszőrséget.
photo_camera James Mattis üdvözli a díszőrséget. Fotó: Alex Wong/Getty

Közben viszont a sivatagi álcaminta jogait eleve a Pentagon birtokolja, így azok után még jogdíjat sem kellett volna fizetni. Mattis azon dühöngött, hogy ezzel amerikai közpénzt dobtak ki az ablakon, ugyanis több millió dollárt költöttek olyan cuccokra, amiket az afganisztáni hadsereg nem tud érdemben használni, vagy ha használni próbálja, pórul járhat, mert a sivatagban viszonylag könnyű kiszúrni a trópusi erők színeit.

Később kiderült az is, hogy a mintát még 2007-ben választotta ki egy akkori afganisztáni vezető, és azóta ezzel dolgoztak. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.