Elbukott a republikánusok egészségbiztosítási törvénye

Elbukott az amerikai szenátusban szerdán az előző, demokrata kormány által kiépített egészségbiztosítási rendszer, az Obamacare visszavonásáról és annak egy új egészségbiztosítási törvénnyel való felváltásáról szóló szavazás.

A vereség nagyarányú volt: a szenátus száz tagja közül a szükséges 60 helyett csak 43-an szavaztak igennel, 57-en viszont - köztük a kormányzó republikánusok 9 szenátora is - elutasították a Donald Trump kormánya által szorgalmazott, súlyos megszorításokat jelentő tervet.

Az első kommentárok Trump és a republikánusok nagy vereségeként értékelik az éjszakába nyúló - kaotikus viszonyok és tiltakozások közepette megtartott - voksolás eredményét.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a republikánus szenátorok most várhatóan azzal próbálkoznak majd, hogy külön - az új egészségbiztosítási tervezettől függetlenül - szavazzanak az Obamacare visszavonásáról. Ez azt jelentené, hogy milliókat hagynának biztosítás nélkül. Ezeket, a főleg alacsony keresetű embereket az Obamacare kedvezményes eljárása léptette be a rendszerbe.

Trump és a republikánusok legfőbb kampányígérete volt az Obamacare eltörlése és felváltása, de eddig lényegében semmi érdemit nem tudtak tenni ennek érdekében.