Eldőlt, hogy Románia Patriot rakétavédelmi rendszert vesz az amerikaiaktól

külföld
2017 július 26., 08:50
comments 72

Eldőlt, hogy Románia Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, a csaknem négymilliárd dolláros vételár első részletét pedig idén novemberben tervezik kifizetni - derült ki Adrian Tutuianu román védelmi miniszter szerdai bukaresti sajtóértekezletén.

A washingtoni külügyminisztérium két hete közölte, hogy a Pentagon elvi hozzájárulását adta a korszerű légvédelmi rendszer Romániába telepítéséhez. A bejelentés akkor meglepetést okozott Bukarestben, mivel a sajtó még arról cikkezett, hogy alternatívaként olyan, az európai MBDA által gyártott Aster rakétaelfogók beszerzése is felmerült, amilyeneket az olasz és francia hadsereg használ.
Tutuianu szerint még nem kezdődtek meg Patriot-beszerzés műszaki és pénzügyi feltételeit véglegesítő tárgyalások, de Bukarest nem számol más megoldással. (MTI)

Hogy milyen fontos az amerikai haditechnika vásárlása az amerikai kapcsolatok szempontjából, arról itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.