Lehet, hogy a robotporszívód titokban feltérképezi a lakásodat, és elküldi az adatokat valahová

2017 július 26., szerda 18:45
175

Lehet, hogy nem csak port, hanem sokkal értékesebb dolgokat is magába szív a robotporszívód – írja a New York Times.

Így térképezi fel a teret a Roomba.

Az egész egy szerencsétlen nyilatkozattal kezdődött. Az iRobot nevű cég vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy az "okosotthon" gondolat jegyében azon agyalnak, hogyan használhatnák fel a robotporszívók által a lakások térbeli kiterjedéséről begyűjtött adatokat jobban. Például hogyan értékesíthetnék őket olyan cégeknek, mint az Amazon, a Google vagy az Apple, hogy aztán ezek az óriás techcégek – természetesen csakis a fogyasztó érdekében! – mindenféle javaslatokat tegyenek, mit lenne érdemes mondjuk még a lakásba rakni.

Nem meglepő módon az amerikai techsajtó morális pánikba kezdett – ki járulna hozzá ahhoz normális fejjel, hogy egy háztartási gép adatokat nyerjen ki a legmagántermészetűbb helyeiről, hogy aztán értékesítse ezeket az adatokat – mire válaszul az iRobot közleményben határolódott el vezérigazgatója korábbi felvétésétől, és leszögezte, nem terveznek adatokat értékesíteni. Begyűjteni persze attól még igen.

A cégek számára mindenesetre iszonyatosan értékes lehet egy olyan adatcsomag, ami betekintést enged rengeteg fogyasztó életstílusának ilyen mélységeibe. (NYT, MIT, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt