Meghalt a kockázatvállalás fontosságáról író francia filozófus, miközben egy fuldokló gyereket akart kimenteni a tengerből

külföld
2017 július 26., 07:37

53 éves korában meghalt Anne Dufourmantelle Európa-szerte ismert francia filozófus. A nő pénteken Saint-Tropez strandján egy fuldokló gyereket akart kimenteni a háborgó tengerből. Aznap messze nem voltak ideálisak a viszonyok az úszáshoz, nagy volt a szél, és hatalmas hullámokat vetett a tenger.

Anne Dufourmantelle szíve a vízben állt meg.

Később vízmentők hozták ki őt és a gyereket is a vízből, de a nő életét már nem tudták megmenteni.

Hogy a filozófus a veszély ellenére is megkísérelte a mentést, nem meglepő, ugyanis életművének jelentős részében a kockázatvállalás fontosságát hangsúlyozta. Egyik leghíresebb művében, a Kockázat dicsérete című írásban azt fejtegette, hogy a kockázat nélküli élet csak egy vágyálom, ezt az állapotot nem lehet elérni. Veszélyes közegben azonban, mikor az embert kockázatvállalásra kényszerítik a körülmények, az ember sokkal jelentősebb tetteket hajt végre, és felülkerekedik önmagán. Így gyakorlatilag a kockázatvállalás maga az élet és a fejlődés előfeltétele. (NPR, Le Monde)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.