Az oroszok Facebookon kémkedhettek Macron után

külföld
2017 július 27., 12:25
comments 35

A Reuters értesülései szerint az orosz hírszerzés ügynökei a Facebook segítségével próbáltak meg kémkedni Emmanuel Macron kampánystábja után a francia elnökválasztás idején. 

Ehhez a hírszerzés álprofilokat hozott létre. Ezt a hírügynökségnek egy amerikai kongresszusi képviselő és két olyan személy erősítette meg, akiket tájékoztattak az ügyről. 

A források szerint mintegy két tucat Facebook-fiókot vethettek be megfigyelési és hírszerzési céllal, mellyel Macronhoz közelálló személyeket céloztak. 

A Facebook áprilisban jelezte, hogy lépéseket tettek kamu profilok ellen, melyek hamis híreket terjesztettek a francia választásokkal kapcsolatban. De ott csak Macront lejárató profilokról volt szó, nem pedig a kampánytagok közelébe férkőzni akaró álprofilokról. 

photo_camera Fotó: IAN LANGSDON/AFP

Oroszország eddig mindig hevesen tagadta, hogy bármit megpróbáltak volna kavarni a francia választás körül. Nemsokkal a szavazás előtt például Macron stábjának levelezései és dokumentumai szivárogtak ki. Az amerikai hírszerzés már májusban jelezte, hogy orosz kormányzati kapcsolatokkal rendelkező hackerek állhatnak a támadások mögött, de arra nem volt bizonyítékuk, hogy a Kreml rendelte volna el a támadást. 

A Facebook elismerte a Reutersnek, hogy azonosítottak kémprofilokat, és törölték ezeket Franciaországban. A felfedésükhöz automata felismerőrendszerek és emberi tevékenység is vezetett. Az országban összesen 70 ezer profilt függesztettek fel, mert álhírekre épített propagandát terjesztettek. 

Az amerikai képviselő szerint a kémkedő kampány úgy nézett ki, hogy orosz ügynökök Macron barátainak barátjaiként próbáltak meg minél több információt összegyűjteni a francia elnökjelölt környezetéből. 

A Facebook az első forduló idején észlelte a tevékenységet, ezután léptek közbe. A vállalatnál azt sejtik, hogy nem sikerült annyira mélyen beépülnie az orosz ügynököknek, hogy áldozataikat rávehessék arra, hogy kártevő-megfigyelő szoftvereket telepítsenek, vagy hogy megszerezhessenek belépési információkat, ami feltehetően célja volt az akciónak. 

A támadás mögött a Facebook ugyanazokat az eszközöket fedte fel, melyeket az amerikai Demokrata Párt szervereinek meghackeléséhez használhatott a Fancy Bear vagy APT 28 néven ismert orosz hackercsapat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.